Påskafton

Påskafton var den 11 april vilket var årsdagen för mormors dödsdag. Vi firade inte påsk på riktigt i år, men det gjorde inte så mycket. Inga påskkakor, inget påskris, ingen kyrka. Men vi åt lax och åkte till mormors grav. På påskdagen vad ljuset vackert i vardagsrummet..
 

Astor i Malmö

På skärtorsdagen åkte vi ner med Astor i bilen till Malmö. Vi tog halva vägen på torsdagen, övernattade i Jönköping, och anlände till Malmö på långfredagen. Astor var då drygt två veckor gammal. 
 
I malmö prunkade påskliljorna och korsbärsträden hade börjat slå ut. Astor möttes av nyfikna familjemedlemman som var så lyckliga att få se honom. Mormor Karin var så stolt och glad. Alla fotade honom och ville vara med och byta blöja. 
 
Mor hade sparat vår gamla vagn i källaren som hon gjort i ordning till oss. Vi började ta kvällspromenader som styrkte min försvagade kropp. Det var verkligen rätt beslut att åka till Malmö, för jag hade gråtit mer och mer varje dag sedan förlossningen. 
 
Bara efter några dagar i Malmö fick vi in en sovrutin för Astor som gjorde att vi snart inte hade sömnbrist längre. Bara ett uppvak mitt i natten, en sån lyx med en tre veckors bebis. Jag har sovit i en liten säng i den svala källaren bredvid biljardbordet och blivit uppringd av Robin när Astor vill amma. Det har blivit ett ganska konstant schema på 22, 02, 06 och 09.
 
Kan inte annat än vara tacksam över de här tre veckorna med sällskap, regelbunden sömn, lite egentid, promenader, blå himmel nästan varje dag, och Robin. Astor sov de första två veckorna i Malmö även otroligt  bra på dagarna. Han har älskat att ligga och snusa i den där nittiotalsvagnen.,
 
Här är bilder från den första vårkvällen i Malmö den 10 april
 
Först! Astor i Flen på vägen till Malmö

Fem veckor

Igår fyllde Astor fem veckor och han vägde då 5160 gram och var 56,5 cm lång. Han ger svarsleende, men ganska oväntade sådana någon enstaka gång om dagen. Idag log han stort mot min tutte. Igår var han på läkarbesök och imponerade på både bvc-sköterskan och läkaren genom att le mot både mig och mobilen i taket samt genom att hålla sin starka lilla nacke högt i magläge.
 
Sedan i fredags eller lördags har han blivit väldigt snuttig. Han vill amma hela dagen. Som tur är har det inte förstört nätterna än så länge. Sen några dagar efter att vi kom till Malmö har han bara vaknat en gång per natt och sover 3-5 timmar i sträck.
 
Vi har haft tur i oturen för Astor har fått ha sin pappa hos sig 5 veckor istället för 2 på grund av coronan. Men i övermorgon är det äntligen dags för Robin att åka ut på sjön och jag bävar inför hur det skall bli. Det är han som tagit alla nätter och kommit in med Astor för amning. Hur ska det här gå.. jag är jätteorolig.
 
Han är väldigt söt vår pojke. Mor tycker att han har vuxit jättemycket. Han har mycket vaknare öppnare ögon än för ett par veckor sedan.
 
De här bilderna tog Axel idag. 

Mjölkmaskinen

Sad
Happy
 
Och jag fick bli din personliga mjölkmaskin...

Den bästa pappan

Du fick en pappa som lagar potatismos och fiskpinnar varje dag utan att klaga. Som sjunger för dig när du gråter. Som tar två timmars barnvagnspromenad i hagelstorm så att mamma får vila. Som torkar ditt bajs så försiktigt och noggrannt. Som inte vill att du ska ligga i vått babynest. Som tar dig hela nätterna och kommer in med dig när du ska ammas. Som inte vill sälja dig, inte ens för 983 miljoner. Som blir ledsen när jag skämtar om att sälja dig på blocket. Som tycker du är SÅ FIN och SÅ SÖT. Du fick den bästa pappan. You can thank me later. 
 
Du har inte förstått än vilken tur du har...

Farmor och farfar

När Astor var två veckor prick fick han träffa sin farmor Britt-Marie för första gången. Dagen därpå kom hans farfar Björn på besök i Uppsala. Så fint att få ha både en farmor, farfar och mormor och morfar! Inte alla förunnat.
 
Och här är den trötta mamman och pappan...

Första veckan

Två dagar med kolostrum, första vakarnatten, mjölken in andra natten, sängliggandes med smärta, BB-på väg, alla måltider i sängen (fiskpinnar varje dag), sova i tvättkorgen, muminpyjamas, blodprov på handen, första promenaderna med vagnen, blombud, första badet.
 

Palmsöndag

En palmsöndag utan palmblad. En sömning hemmsdag med Sofias citronkaka, coronanyheter, fiskpinnar, kotlett, kvällsångest, kvällspromenad, vårdoft, förskoleansökan, badbalja, Astor. Robin är bäst. Jag har baby blues. 

Vad vi gör hela dagarna? Äter. Ammar. Äter. Ammar. Försöker att inte glömma ta movicol. Robin skriver låtar som spelas på repeat. Jag ammar ammar ammar. Ammar så att Astor ska bli stor och sluta amma. Den dagen han börjar äta gröt blir den lyckligaste dagen. 

12 dagar idag. Har börjat kalla mig själv mamma nu. Ibland säger jag. Gubben! Det är din mamma som pratar. Din alldeles egen mamma..

Jag undrar om jag är utbytbar. Eller jag vet att jag är det. Vi skulle kunna ge bort Astor imorn och han skulle nog inte märka att jag saknades. Men något bra måste finnas med att han får vara hos just mig? Kanske det finns något jag kan ge för att jag är hans egen mamma? Sånt kan man fundera på en palmsöndag. 

Och nu väntar stilla veckan 

(null)     

(null)     

(null)     

(null)     

(null)     

(null)         




Händer

Jag har skapat en varelse med händer.

 

Min mormors mor Millie hade händer, hon skapade min mormor Gunnel som fick händer och skapade min mor Karin som skapade mig, Elin. Och nu har jag skapat dig. Du har händer.

 

Du hade händer hela tiden.

 

Nu ska du suga på dom. Sila sand mellan fingrarna. Kladda. Sen ska du lära dig skriva och spela piano. Du ska plocka frukter och bär. Du ska rita och känna på lera. Du ska tända tändstickor. Du ska bränna dig på en eldslåga. Du ska hålla andra människohänder.

 

Dina händer ska bli gamla.

 

Jag har skapat en varelse med händer.

 

Bilderna togs när Astor var en och två dagar gammal

På BB

När Astor kom ut kunde jag inte fatta att det var sant. Dessutom såg han inte ut som jag över huvud taget hade kunnat föreställa mig. Vi sa att han såg ut som en liten landshövding med pösiga kinder. En välmående landstingspamp. Hans hud var så torr, händer och fötter fnasiga. Huvudet var runt och fint eftersom förlossningen gått så fort, men pannan var ganska sluttande eftersom han legat med huvudet ner så länge. Han hade lite torkade blodfläckar i ansiktet (från mig) och en bekymmersrynka mellan ögonen som försvann efter ett par dagar. Nu har även pannan kommit fram och blivit välvd och fin.

 

Vi kom upp på BB vid 10 tiden samma dag som han föddes. Han var så lugn och fin och varvade amning med att ligga i sin plastbalja på hjul. Där låg vi sedan och vilade hela dagen. Vi åkte hem med taxi till kvällen vid 20-tiden efter att läkaren gjort en nyfödd-kontroll på honom. 

 

Här är mina närbilder av Astor när vi precis kommit upp på BB

 
Lilla ailien

RSS 2.0