Starka kvinnor

Sommarminnen, del 1. Michalovce

 

Det finns så många starka kvinnor i den här världen. Det kan allt som män kan och dubbelt så mycket till. De bakar apfelstrudel, föder och uppfostrar barn, tar hand och sina egna gamla och andras gamla. De får systor i sina livmödrar och blir utan barn. Skämmer bort andras barn i stället. Blir slagna, reser sig igen, går igenom rättegångar. De forsätter koka soppor och gå på kurser och städa huset när deras livsparter ruttnar ihop i sin egen självcentrerad nedstämdhet. Skär grönsaker i stickor och blandar dipper. Blir fasthållna och tvingade, står biter river, lämnar och bygger upp på nytt. Gång på gång blir de underkastade den "starkes" vilja men fortsätter att ihärdigt sörja för de sina. Fortsätter att älska dem som behandlat dem illa. Försöker lämna, stannar. Lämnar, men fortsätter att sörja. Ändå klagas det över att de inte sörjer nog för den ene när de sörjer för den andra. De får inte äga sina kroppar, de får inte svika, de får inte vara ekonomiskt nyttomaximerande som en man. En kvinna som för ett ögonblick väljer pengar framför omsorgsplikten är fallen. 

 

 

I somras var jag i Mimas hemstad Michalovce. Där träffade jag hennes mamma och mammans tre systrar. De var alla oerhört starka kvinnor. Starka kvinnor som på ett eller annat sätt tvingats att lämna, eller stanna och kämpa. Hela tiden sörjandes för andra. Jag blev påmind om kvinnans roll och funktion. Dess styrkor och svagheter. Jag berördes också av den extremt gästvänliga kulturen, och märkte att det var kvinnans arbete och omsorg som denna gästfrihet vilade på. Den fint bäddade sängen, de färdig bredda smörgåsarna, soppan och flera olika rätter färdiga i kylen, kylande nygjord fruktsallad när vi kom in från värmen, matsäckarna på tåget, presenterna, det nybakade det fixade och ordnade. Att det som fick mig att känna mig välkommen och ompysslad, var en kvinnas verk. 

 

Tro inte att jag tycker synd om kvinnor att de spenderar så stor del av sina liv att ta hand om och ge liv åt andra. Tvärt om är jag övertygad om att kvinnans historiska roll som den omhändertagande och livsupprättande gör henne överlägsen mannen. När män har slagit ihjäl varandra, bränt byar och våldtagit andras hustrur, har kvinnorna skött levande och sårade i fältlägren eller stannat hemma och brukat jorden. Det är kvinnans stora nåd att baka och föda fram en ny människa. Den kärleken till människan som uppstår då hennes kött föder ett nytt kött gör henne är mer lik Gud än vad mannen är. 

 

 

Tack tack tack tack <3 

 


Vinterrabarber

Det blev en rabarberkaka av septemberrabarber fråm Sommarudden. Kakan *avnjöts* med Juni. Men inte visste jag att vinternrabarbern tappat all sin smak och syrlighet. Det smakade inte alls rabarber. Så vi fick pressa på citonsaft för att den skulle få lite syra.
 
 

Heidebogen

I söndags hamnade jag av olika invecklade tillfälligheter i Flensburg. Där hade jag ordnat att få bo hos Pastor Wolfgangs fru Sylvia och hund Nora. Sylvia är präst i tyska lutherska kyrkan och Nora är en Collie. Jag hade ett långt samtal med Sylvia om tro.

 

En luthersk präst behöver (kanske) tro att Jesus uppstod för våra synder sa hon. Kul att hon la in ett "kanske". Hon sa också att hon som präst inte tror mer eller mindre en den som tror minst i församlingen. Jag förstår inte riktigt hur det går ihop. Men kanske förstår jag en dag.

 

Hon berättade också om gamla och nya testamentets mycket olika språk. Gamla är skrivet på hebreiska och nya på grekiska. Hebreiska är ett bildligt språk, som uttrycker sig i bilder, uppskattningar och symboliska liknelser. Grekiska är ett logisk och filosofisk språk. Därför skiljer sig gamla och nya testamentet så oerhört och man måste vara medveten om det när man tolkar bibeln.

 

Sen gick vi på en lång promenad med Nora som sprang lycklig som en galning med tungan hängande utanför ena sidan av munnen. Wolfgang och Sylvia hus ligger precis vid bostadsområdets rand med trädgårdsstaketet angränsande mot ett stort naturreservat. Det är underbart att titta ut mot den vidden från sovrumsfönstret eller vintergarten.

 

Tyvärr fick jag varken nån bild på Sylvia eller Nora på kameran. Men fem miljarder bilder av blommor och växter i skymningsljus.

 
 
 

Lönnljus

Det är en helt underbar känsla när man har haft en bra dag och kommer hem ensam till tom lägenhet med en kokosmangoyogurt i handen. I vardagsrummet strömmar en kallvarm sepembersol in genom fönstret. Solglimtarna flackar, flämtar och kilar genom lönnen där utanför. Ljuset och skuggorna rör sig snabbt fram och tillbaka.
 
På det vita bordet står en buffe av färger och papper och penslar framdukade i en enda röra. Men vitt ark ligger redå och ett klart glas vatten väntar vid den framdragna stolen. Så det är bara att slänga av sig kläderna på nån stackars möbel och sjunka ner och börja måla. Måla tills det blivit skugga på bordet.
 
Det gör inget att det är disk i köket och smutsiga trosor på badrumsgolvet. För det är bara jag här hemma i septembersolljuset. 
 
 
Nu ska jag baka rabarberkaka.

Axelsberg

I augusti tänkte jag att det var sista gången jag jobbade på ett ålderdomshem. Det var så psykiskt ansträngande att vara på avdelningen i somras. Främst för att det var en hätsk stämning bland personalen.

 

Då jag sa till mig själv: Det är inte värt risken. Jag ska inte göra det igen. Det här är sista gången. Men bara några veckor senare ringde jag till ett boende i Axelsberg. Nu har jag varit där två gånger och det är SÅ NAJS.

 

Äldrevård är inte rocket science. Ofta blir arbetsmiljön och boendemiljön bättre av att personalen tar det lite lugnare. De äldre får mer tid att sitta och prata med nån och blir inte stressade av att personal springer fram och tillbaka i onödan.

 

På avdelningen jag var i somras var budordet (på aggressiv skånska): Du sitter inte ner så länge som någon av dina kollegor står upp och jobbar. Det betydde att man i princip aldrig kunde sätta sig ner och prata med en gamling. För det var ju alltid nån som hade nån städuppgift på sitt schema eller stod på benen.

 

I Axelsberg är kvällspassen så lugna och sköna. Jag blev tillsagd första kvällen att inte springa runt så mycket för att inte stressa de äldre. ALLT hinns med ändå, precis lika bra. På två arbetspass har jag hunnit få glimtar av sånna fina och intressanta människoöden. 

 

Oskar är dement och har en liten svag röst som knappt hörs. Men Tore berättar att Oskar varit kapten på en båt som lastat bananer i Kongo. Oskar ser så nöjd ut när Tore berättar detta, och nickar med små nickningar. 

 

Tore däremot har kört taxi i hela sitt liv och dansat hambo flera gånger i veckan. Han kommer från Norrbotten och har en tydlig norrländska. Han kan alla gator i Stockholm och trots att han börjar tappa minnet fastnade det direkt att jag bor i Midsommarkransen. Är det du som bor i Midsommarkransen? frågar han när jag springer förbi i korridoren. Vilken gata bor du på? Jaså, där har jag varit. När jag frågade hur lång han är svarade han: Oj, det vågar jag inte säga.. jag är inte ens en och sjuttio, bara en och sextionio. 

 

Kitty är 97 år och kommer från Danmark. Hon pratar svenska ord på danska och säger. I er snille! I er so snille. Men hon ska tydligen också kunna bli arg och säga en massa könsord, fast det har jag inte hört nåt av. Hon har ont i hela kroppen och särskilt ont i ryggen. Men hon vägrar ta sina piller, för hon tror att piller blir man sjuk av. Bare ein! Sägen hon bestämt. Men hon lägger den lilla pillan under tungan och spottar ut den när man vänder ryggen till.

 

Sarah jobbar som timvikarie på Axelberg. Hon är själv 70 år och pensionär och bor på seniorboendet intill. Hon kommer från Eritrea men kom till Sverige för 38 år sen. Hon födde sitt första barn, en dotter innan hon var 15. Flickan dog innan hon blivit 3 månader. Men Sarah fick två barn till innan hon fyllt 18. Det tredje barnet blev halvitalienskt, för Sarah var trött på sin man, gick och låg med en italienare och blev direkt med barn. Sen skiljde hon sig från sin eritreanska man men fortsatte ta hand om honom tills han dog. Haha vad livet är märkligt, skrattar Sarah. Hennes halvitalienska dotter ville bli modell, men det fick hon inte av sin mamma, så hon blev byggarbetare istället. Nu dottern 50 och jobbar som plattläggare på stora byggarbeten.

 

Didi kom till Sverige från Jugoslavien på 70-talet. Hon är 73 år gammal, timvikarie och pratar svenska på typiskt Stockholmsk sätt. Hon pratar konstant och har inom tio minuter röjt för mig (som hon aldrig träffat tidigare) att hennes barn jobbar på en hemlig mycket högt uppsatt och ansedd myndighet som jag inte borde nämna vin namn här på bloggen. Det här får jag inte berätta! Hon skulle döda mig om hon fick veta. Jag är rädd för henne. Säger Didi glatt och fortsätter att röja detaljer om det hemliga arbetets karaktär. Jag säger detta bara för att inspirera dig, jag tror det är nåt som skulle passa dig, säger hon. 

 

Mona kommer från Bolivia, även hon är pensionerad, 76 år, timvikarie, och har jobbat vården som undersköterska i Sverige i 30 år. I Bolivia arbetade hon på kontor. Eller rättare sagt satt hon som rådgivare på finansdepartementet. Det var en stor omställning förstås, säger Mona. Men jag hade två två barn när jag kom till Sverige. Jag gjorde utbildningen till undersköterska, men det fick räcka för mig. Jag ville inte plugga mer sen. 

 

Så mina vänner. Nu förstår ni att det kan vara kul att jobba på ålderdomshem. 


Höst på Sommarudden

OMFG vad skönt att komma ut till Sommarudden ett par dag och bara plocka svamp och basta och andas frisk luft. Det är verkligen en magisk plats. Lite kallt och trångt att sova i husvagnen i september men fyra irländska varmvattenflaskor hjälpte.
 
Jag börjar verkligen förstå skönheten med att plocka och steka sin egen svamp. Mormor älskade att koka kräm av plommon och mos av äpplen. Hon hjälpte Eivor steka och stuva hundatals liter kantareller. Det är inget kantarellår i år efter den där torra våren. Men karl johan och rynkad tofsskivling är också gott. Jag vill bo vid havet och ha så där nära till naturen. Nu kommer bildbomb.
 
 
 

Materiell lycka

Räknas blommor till materiell lycka? Det materiella brukar väl egentligen skiljas från det naturliga. Det besjälade. Det med livskraft.
 
Med pengar från mor på födelsedagen kunde jag köpa ett stort fång av lycka som blev till två olika ornament. Oh vad jag älskar blommor i vas. Det finns nästan inget som ger så snabb lyckoeffekt. Förrutom att möta blicken hos de människor man tycker mest om.
 
Det ska inte vara frasiga rosor eller nejlikor. Utan vilt och mjukt och spretigt. 
 
 
 
 
 
 

It's my birthday and I cry if I want to

Så var det dags igen. Frukost på sängen, SL kort med UL tillägg, paket i brevinkastet. Tigerkaka med 200 g smör. Det blev en fin dag. Fick mina önskningar uppfyllda: Äta sushi, leta efter svamp i skogen och gå på kvällsmässa i kyrkan. Tigerkaka med två älskade människor var en feeet bonus. Mmmmmmm. Omgiv dig med kärlek och allt blir bra. Levnadsår nummer 26, bring it on. Jag tar myrsteg framåt. Fotona är härliga. Tack!!!!
 
 

Längdföraren

Igår var det val i Sverige till riksdag, landsting och kommun. Det var mitt tredje val so röstberättigad och min första erfarenhet av att vara med och ta emot och räkna röster. 

 

Min titel var “längdförare” och jag hade ansvaret för röstlängden. Jag satt och tog emot röster i södra Kroksbäck som är ett område i Malmö med väldigt hög invandrarkoncentration. Det var en riktigt rolig dag trots att den var lång (från 07.30 på morgonen till 00.30 på natten). Som tur var hade jag två pauser på sammanlagt 4 h.

 

Det roligaste var att möta alla människor som röstade. Se dem i ögonen, se deras leenden, deras nervositet och tacka dem för deras röst. Folk såg så glada och samtidigt nervösa ut. Väldigt många var förstagångsväljare och behövde mycket hjälp med röstningen. 

 

I Sverige finns tre regler som kan ställa till det. Om man lägger ner mer än ett röstlapp i ett kuvert, eller om man viker lappen, blir rösten ogiltig. Om man glömmer att stänga/försegla kuvertet blir rösten också ogiltig. Det är svårt att förklara sånt för en nervös människa som knappt förstår någon svenska. Så vi var mycket noggranna när vi tog emot röstkuverten för att upptäcka om de gjort några fel. 

 

Mest satt jag och bockade av namn på röstländen när någon kom och lämnade sina röster till röstmottagaren. Röstlängden är ordnad i personnummer och vår äldsta röstare var 96 år. Jag stod också och delade ut valkuvert och informerade vid ingången, la några kuvert i valurnan och räknade och skrev in förtidsröster i vallängden. 

 

Det kom också ett flertal unga tjejer som precis fyllt arton eller nitton men redan hade flera barn. Och gamla gummor i hijab, och gubbar i sånna långa vita klänningar och sandaler. En gumma hade väldigt lik röst som min mormor. Jag såg så mycket vackra och speciella människor på en och samma dag!

 

Klockan 20 stängde vallokalen och vi började räkna röster. Man börjar med riksdagsrösterna. Vi hade ungefär 1050 röster, vilket var mycket för vårt distrikt med 1700 röstberättigade. Förra valet hade bara ca 30% röstat, nu var det över 60%! Kul! Klockan halv 1 på natten var vi klara med räkningen av kommun och landstingsrösterna. 

 

Jag cyklade hem glad och belåten över att mardröms situationen inta hade infunnit sig. SD fick bara 17 %, inte 25% som vissa opinionsundersökningar visat. Puh! Och rödgröna blev större än alliansen. Nu ska vi se hur det går med regeringsbildningen.. Tycker att den här bilden får tala för sig för vad som är en rättvis regeringsbildning. 

 

 
 
 
 
Här har vi lite random partier som några enstaka la sin röst på. Skånepartier, Kristna värdepartiet som vill totalförbjuda abort, Enhet som vill satsa på existenslinjen istället för arbetslinjen, Djurens parti som vill ge djur samma rättigheter som människor, Sveriges kommunistiska parti, Trygghetspartiet med mera. 
 
 
 

RSS 2.0