Klostret

Don't ask me why men jag älskar kloster. Kanske är det klostret i Sound of Music som satt spår i mig sedan tidig ålder. Jag tänke då och då i min barndom och tonår att livet på ett kloster inte verkade fy skam. Mamma hade ju sagt till mig att innan hon träffade far funderade hon i desperation på att bli nunna. Som tur var blev det inte så. Att nunneskapet innebär att man spenderar all sin tid med och för Gud hade nog varken min mamma eller mitt 14 åriga jag tänk på. Kloster var för mig avskilldhet, sång, hårt arbete och att dansa runt bland alperna.
I Sankt-Petersburg på Vasiljskij Ön där jag bodde fanns en sån där vacker gammal marängtopps katedral. Den ligger vid Neva alldeles vid kajen och tillhör ett munkkloster. Inuti är tak och väggar täckta med guldmålningar och ikoner. Det blev min favoritkyrka och en eftermiddag i februari förra året gick jag dit med kameran.
Den ortodoxa katedralen är en mycket väl pyntad böneplats. Den övernaturliga skönheten står i centrum. När man kommer in i kyrkan ska man känna att man kommit bort från den gråa vardagen och in till ett rum där gud är närvarande.
Kvinnorna täcker sina huvuden med sjal innan de går in. Jag fick veta att man som kvinna inte får komma in i kyrkan med mens. Vilken otur då om man råkar få det precis under sitt bröllop eller under någon skojig högtid! Då får man utebli, eller smyga sig in som en tjuv och ha dåligt samvete.
Det är stilla och doftar aromatiskt av rökelser. De troende sätter tunna gula vaxljus i de gyllene ljusstakarna och ber en bön. De står i kö till sina favoritikoner för att få kyssa bilden. Efter ett par pussar kommer en liten gumma fram med putstrasa och torkar ikonen.
I stora behållare finns heligt vatten att dricka av.
En vaktmästarmunk tassade runt och tog bort nedbrunna ljus och skrapade stearin. Han tittade vaksamt på mig och min kamera. Plötsligt blev det gudstjänst och en karavan av höghattade, skäggiga präster vandrade ut ur ett gyllene rum (stängt för all utom prästerna). Jag stod tydligen i vägen för vaktmästarmunken flyttade på mig flera gånger och försökte hindra mig att smygfilma. Prästerna gick på ett led runt om i salen med bistra miner och svängde runt en rökelsebägare i ett snöre så att det skallrade. Jag tänkte att den nog var trevligare att vara munk än präst. Vissa präster såg helt tomma ut i blicken där de gick, några var tjocka och dästa och såg uttråkade eller sura ut. Under mässan sjöng en manskör psalmer i stämmor från läktaren. Man kunde inte se dem, men det lät så vackert. 
Munken här nedan var speciell. Han verkade vara klostrets socionom och de andra munkarnas ledare. Han satt länge i ett hörn på en bänk tillsammans med en ung kvinna. De pratade, han rättade hennes texter i en liten skrivbok. Gav henne råd, vägledning och bad henne komma tillbaka nästa gång hon behövde hjälp. Han hade en varm och vänlig blick.
 
Nu är det bara en dryg vecka kvar tills jag återvänder till Ryssland. Jag längtar tillbaka och det ska bli så härligt att besöka mina favoritplatser igen och leta upp nya spännande ställen!
 

Maggans trädgård. Ett slott. Laura och Elsa

 
Idag åkte jag och Laura nästan hela vägen till Ystad för att hälsa på Margareta som gått i samma keramikgrupp som oss på fredagarna. Maggan kommer från Limhamn men köpte tomt på landet för några år sen. Nu står ett nybyggt kritvitt hus i en blomstrande hägring till trädgård.
Maggan är en erfaren keramikkursare. Hennes specialitet nöjda små sälar och grodor. Men hon gör också egen raku och andra grejer. Vi blev bjudna på goda smörgåsar, kaffe och te. 
Elsa smakar på min kameraväska
Granne till den prunkande trädgården är en gammal skånsk kyrka. Trädgården är planterad och ordnad från grunden av Maggan och hennes man. När de köpte tomten var det bara en gammal utmärglad åker.
Vi for till Marsvinsholms slott. Där fanns det modern konst, miljoner daggdroppar och kvittrande fåglar.
 

Midsommar

Det här var min midsommar! Jag var medbjuden på knytkalas hos Lauras kompis Linn. Där var en hel massa folk och hundar. Kvällen urartade ganska snabbt men knöts ihop igen och slutade väl!
Det är så kul att laga mat som andra ska äta, särskilt när man har mycket tid på sig. Jag gjorde en dubbel sats pesto, en kurbitsutsmyckad tryffeltårta med blåklint och Junis marängdrömtårta med rabarber. Allt blev gott, men en överdos av jordgubbar gjorde att marängen snart simmade i en rosa sjö av saft. 
Linns trädgård var så fin! En blomsterdröm av pioner, fruktträd, vinbär och jasmin. Och med en veranda inklädd i klätterrosor.
Laura och Lovisa på gott humör
Linn die Gastgeberin
Laura och Pelle hade så fina kransar av riktiga skånska vildblommor. 
Jag fick resten av Lauras blommor och kunde göra mig en krans jag med.
Och Anders fick en krans med gräshoppsspröt.
Sen blev Lauras lilla hund Elsa nästan ihjälbiten av en typ 4 gånger så stor hund. (Jag sa ju att det artade ur). Det var sjukt otäckt och alla var skakade och ledsna efteråt. Laura och Pelle trog till djursjukhuset och kom inte tillbaka förän flera timmar senare. Men festen fortsatte.
Jag frös om benen och värmde mig i det fina köket
Kvällen fortsatte med mycket mat, sång och lekar.
Fint!
 

Falsterbo

Igår var en härlig dag! Jag och Fanny åkte till falsterbo på fest. En liten tjej dansade fram till mig, tog min hand och sa att vi skulle gå och bada. Så det gjorde vi. Vattnet var varmt och så silvrigt att man knappt kunde skilja mellan himmel och hav. Sen kastade vi grus i en damm. Hittade en larv. Spelade kubb och njöt av det fantastiska vädret.
 
 
 

Face it

Idag var en härlig dag. En magisk liten persisk tant med schalett, blommig klänning och matta sextiotals glasögon gav mig en nyponros som jag gav vidare till Laura. Vi gipsade av varandras ansikten. Jag utsatte Laura för en livsfarlig ögonfransvaxning. Slutresultatet blev iallafall två utomordentliga gipsmasker, tilltufsade fransar, bryn och hårfäste, vaselin i hela håret och ett litet "sugmärke" på min kind (p.g.a. vakum inne i masken)
 
 
 
Sen jobbade jag lite och kom hem på kvällen för att se på Game of thrones med Dani över skype. (Det funkade!!) 
 

Rhododendron

Jag, Dani och Bambi fröjdades och myste i 3 dagar på underbara Hov i ett hav av rosa blommor.
 

RSS 2.0