Kärnan

 

  
 
 

Vad är det att bli vuxen? Jag har kommit på mig själv med att ha börjat "känna" mig själv. I förväg säga, “Nej, det där kommer inte jag tycka om.” 

 

Det kom önskningar att jag skulle följa med en grupp utbytesstudenter på en bar. Men jag följde inte med, för jag vet att jag inte tycker om hög musik, alkohol, blinkande ljus, stinkande rök: miljöer där jag inte kan ha ett samtal. Miljöer som jag kommer hem ifrån med ett dånande i öronen, men helt tomt i bröstet. 

 

Igår promenerade jag omkring på ett klosterområdes gamla kyrkogård. Det var det första vårdagen. Den första dagen då gröna knoppar slagit ut till små små löv. Solen höll på att gå ner och ett ensamt träd med små gula blommor lyste upp framför ett vitt kapell med guldkupoler. Vi, jag och slovaken Michal, gick bara tysta. Ibland läste jag högt namnen på de som dött. Hertigar och hertiginnor som gått bort innan Ryssland blev rött. I en av kyrkogården fanns gravar med dödsåret 1951. Gravallvarliga svartvita ansikten. Män i militär uniform och bastanta sovjetkvinnor med korta strama frisyrer och allvarlig blick. "Jag har sett lidande", säger de slutna läpparna.

 

Jag älskar kyrkogårdar. Jag älskar att gå runt själv eller med en annan person, lika inne i sina tankar som jag själv som man bara behöver växla några ord med ibland. Någon som inte störs av att jag skuttar och sjunger om våren. 

 

Jag älskar kyrkor. Små klosterbutiker som säljer rökt fisk och torrt bröd. Jag tycker inte det så farligt att trängas i stora folkmassor i metron. Så länge det rör sig framåt går det bra. Men jag fick panik sist jag var på en stor konsert. Tanken på att stå i ett stillastående folkhav, varmt, kvavt, trångt med öronbedövande ljud gav mig svårt att andas. 

 

Att bli vuxen är att veta allt detta om sig själv redan innan ett beslut ska fattas. Att känna sig själv, och inte hela tiden behöva komma på att: "just det, jag hatar ju sånt här. Varför är jag här?" I och för sig kan det ju ändå vara bra att utmana sig själv och göra det där man vet att man inte älskar. För även på de jobbig” platserna kan man möta människor som blir viktiga senare. 

 

Jag lyssnande just på en ljudinspelning idag med vårt sista möte i en lägenhet som skulle vara så ren att den blänkte. Du städade konstant och skällde på mig för jag inte hade putsat vasken där jag lagt min bettskena. Jag hade även lagt en äppelskutt som hade “marinerat porslinsvasken med sin saft.” Det skulle du behöva tvätta bort nu i en hel timme. Jag skrattade och log när jag lyssnade på den där inspelningen. För jag kände inte igen mig själv. Var det där fjantiga våpet som pratade som en bebis, jag? 

 

Vi blir vuxna nu och vissa saker och beteenden har fallit bort och ändrats bara på två år. Dom beteendena var inte en del av vår inre kärna utan beroende av en viss tidsperiod eller relation. Men det finns också en kärnan. Den ändras inte utan blir bara starkare och tydligare. Ens kärna är de saker som man känner lycka av. För mig kan det vara kyrkogårdar, långsamma promenader där jag får stanna och filma björkarnas knappt utslagna knoppar, och att släppa fri en inneboende sång. Det är också en självständighet och en frihetskänsla av att vara ensam och välja vägens rikting helt själv.

 

Vad är din kärna?

 

Nu ska jag åka till Kievskij Vokzal och ta tåget till Kiev.  4 dagar ska jag vandra runt planlöst. Sen flyger jag till Georgien och gör samma sak där. Vi ses snart


Vad är plast och vad är mening?

  
 
 
 
Jag har precis bokat fem resor. En till Kiev. En till Georgien. En till Krim. En till St. Petersburg och därifrån en hemresa till Sverige. Vad händer sen? Ingen vet. Tror jag ska duscha gamlingar och bädda sängar i sommar. Det är betydelsefullare än galet resande kors och tvärs. Dessutom behöver jag pengar.
 

Framtiden gapar tom. Ingen av de arbetsplatser jag skulle kunna sätta min röv på om jag slet som ett djur i 3-5 år och sen kryddade mitt plastiga CV som fan är meningsfulla på riktigt. Ingen diplomattjänst, ingen kontorsstol i regeringskansliet, ingen datorskärm på försvaret, ingenting är på riktigt.

 

Jag skrollar bland jobb och känner ingen värme, ingen glädje, bara ett kallt illamående. De jobb som väcker intresse är arbete med flyktingar, utsatta barn och kvinnor. Jobb som jag inte är behörig till trots 5 års studier. Socionomexamen är fösta kravet. What to do what to do

 

 

 

Platser att besöka när en känsla av meningsfullhet återfunnits:
 
Slovakien, Bodensee, Berlin
Island, Schweiz, Italien
Indien, Kamchatka, Rennes,
Prag, New York, Nigeria
Japan, Kina, Kazakhstan
Teheran, Israel och Åland
 
 

Söndag 15 april

Idag är en speciell dag för det är sista ansökningsdag till svenska universitetsutbildningar.  Så vad gör man då? Funderar på livet. Åker i underjorden. Träffar Oksana. Sitter på en bänk. Pratar om livet. Åker i underjorden. Träffar Anya. Äter torkad guavabana. Sitter i ett kök. Pratar om drömmar. Lyssnar på Sonya. Äter hallontårta. Åker hem. Genom underjorden.
 
 
Igår lyssnade jag klart på Doris Lessings bok The Golden Notebook (Översättning: Den femte sanningen). Nu är jag såld på ljudböcker. Den där Gyllene notebooken var fett bra. Men den hade tagit ett halvår för mig att läsa med ögonen. Nu lyssnar jag på 1947 av Elisabeth Åsbrink och längtar till Berlin. Det finns så många områden som man skulle vilja utforska i det här livet. Och så många länder att bo i. Tysklands förflutna är så nära och så ofattbart.
 
Den femte sanningen handlar om sex, kommunism, kalla kriget och relationen kvinna - man. Lite förlegade ideer om hur kvinnan skapas av mannen. Men intressant insyn i 50-talet från ett vänsterfeministiskt håll. Värt! (4,5/5 stjärnor)

Axel i Moskva

 
Det finns vänner som reser långväga för att träffa dig. Och det finns andra som reser långväga för att se platsen du bor på. Den andra sortens vänner kan vara till stor nytta eftersom de kommer med höga krav på att inte bara se det banalaste turistattraktionerna. Varje dag blir en resa smockfylld av intressantheter. Allt från samtal med små tanter i metron till modern konst. Axel besökte mig i Moskva nu i helgen och ställde en miljard frågor. Mest om ryska ord. Jag fick påminnas om hur mycket det finns att se i den här staden.
 
 
 
Bilder från torsdagskvällen 

 

Minneslapp

 

Torsdag: träffades kl 6 på perrongen på metro sportivnaya, köpte biljetter för 2000 rubel styck till tjajkovskij konserthusets Rachmaninovkonsert (145 årsjubileum), åt sötpotatisfries, konsertplats andra våningen, rad 7. Pianokonserten gav gåshud. Hittade en rysk "katusha"restaurang, promenerade på röda torget till klockan slog midnatt och en polisbil ville ”stänga” torget.

 

Fredag: huvudvärk, röda torget och Kremls murar i dagsljus, omväg till metron förbi fursten Vladimirs monument, Tretjakovskaya galleriets moderna utställning, galleri garage, våffla med salt kolasås, blåa platssnören, en kyrkogård av stenstatyer och Peter den förste på en hansa av järn, en bro med kanter att sitta på, livets ögonblick med ljum vind, Kristus frälsarkatedralen till höger och en chokladfabrik till vänster. Åkte hem med migrän.

 

Lördag: Träffades klockan 13.20 på perrongen Oxotnij ryad, åkte till VDNH, alla paviljonger under renovering, köpte en klänning med ugglor i Vitrysslands paviljong, Armeniens paviljong var också öppen, åt tjudo och drack havtorns te, laddade telefonen på hotell Cosmos, åt pannkakor på Teremok vid Kropotkinskaya, åkte hem till Michal, köpte granatäppelsaft och påskägg i en saluhall, Michal kokte knödelki med jordgubbe i och hällde på skirat smör, vallmo och kanel. Påsknattsmässa i kyrkan "Heliga Nikolaj på tre berg". Kristus uppstod, alla hann hem innan metron stängde.

 

Söndag: Träffades kl 10.40 på perrongen vid vorobjovi gori (sparv bergen), promenerade upp för sparvbergen, runt den gigantiska stalinsystern som är Moskvas statliga universitet, åt tjudo och auburginrätter och drack mer havtornste nära metro "universitet", pratade med en rulltrappemaskinist, åt torra påskkakor på en träbänk i Kitay Gorod, skiljdes åt.


Finlandia

En med finskt pass och snällaste hjärtat
Eivor har samma humor som mormor. Inte så konstigt
Pratar om färjornas tidtabeller med Eivor som inget hör
Min gudfar kom för att fira påsk på Bylandstranden
På pianot står en armé av djur som Eivor skriver små berättelser om till sina barnbarn.
Jag var också där. Bevis
Berättar om rädda små människor
 
 
 
Eivor 
 
Kommer du ihåg islandströjorna som ni fick?
Nej
*Blick*
Jo
 
 
Du kan inte bli ersatt

RSS 2.0