Пасха

Gult är inte fult, inte saffransoppa heller.
 

Stella

På påsklovet var jag nere i Malmö med Dani och familjen. Vår lilla hund Stella hade blivit väldigt gammal och sjuk och det var bestämt att hon skulle avlivas på skärtorsdagen. Jag kom kvällen innan, på onsdagen och såg till att alla som var hemma fick sig ett fint porträt tillsammans med henne som minne.
Men det blev inte som det var tänkt. Hedvig som skulle ha hemtenta på skärtorsdagen sa att hon tänkte få U på tentan om inte Stella fick leva över påsken. Sagt och gjort. Stella fick leva en vecka till. Under påskhelgen var det fint väder, solen sken och Stella tog varje dag flera stapplande promenader ut i trädgården där hon låg och njöt i solen tills hon blev för varm och haltade in igen. Ibland sågs hon nosande i rabatterna eller gnidandes nosen mot träsoffan där Axel låg och läste, för att bli kliad i nacken. 
 
Hedvig, Stellas livräddare, pussar henne i kalufsen
Jag och Stella stirrar till ordentligt i kameran
Axel älskar Stella
Vänner i skägg
Och Mojjan!
 
På torsdagen en vecka senare klockan fem dog Stella mors famn på djursjukhuset. Mor grät och Mormor och Klara grät och veterinären grät. 
På kvällen berättade mor för mig på telefon hur det varit att åka hem från jobbet och veta att hon skulle hämta Stella. Hon kände sig vemodig när hon mindes hur hela familjen för 11 år sen hämtat Stella. Vi hade fortfarande varit barn med hela vår barndom framför oss och mor själv hade varit 11 år yngre. Stella hade varit så pigg, jagat harar och sprungit efter oss på hallarna. Mor kände melankoli över hur snabbt de där 11 åren hade gått.

När hon kom hem träffade hon Stella pigg och lyckligt haltande och nosande i trädgården. Axel sa att hon legat inne i korgen hela dagen och gett sig ut i trädgården precis innan mor kom hem.
Det blev en fin sista dag i den lilla hundens liv. Inte i lidande utan i rabbatten. Omgiven av vårdofter.
 

Lauras lagun

För en knapp månad sedan var jag hos Laura och i Leksand. Vi secondhandshoppade, spatserare i björkskogen, njöt i vårsolen vid sjön, snidskulpterade hård lera och chillade!
Laura och Elsa
Love
Love
Godlunch
Och verkstan!
Lauras verk!
Uti skogen ska vi gå..
Siljans sand är röd
Coola i björkbacken
Det var härligt!
 

Näverbrev

Här ligger jag skavfötters i ett hav av blommiga kuddar och förkovrar mig i de fornryska näverbreven. 1000-tal till 1400-tal.
 
 
 
 
 
 
Bra sammanfattning av vad näverbreven lärt historikerna om kvinnors ställning under forntida Ryssland. Liknande ställning som kvinnorna i Norden och norra tyskland hade vid den tidpunkten.

RSS 2.0