Blink

Jag tänker på hur lite vi vet i varje ögonblick. Vi befinner oss någonstans. I en tallskog i Ryssland,  ett universitetsbibliotek, en strand, en sushirestaurag, på en tunnelbana, på en cykelsadel. I nuet är vi på väg, vi tror vi vet vart. Mot nästa tenta. Mot nästa flygresa. Mot nästa termin. Vi blundar och öppnar ögonen igen. Utanför pratas ett nytt språk, nya uppgifter ligger i ryggsäcken, nya människor hamnar i vår väg. Blink. Blink. Blink. Vi hade ingen aning. Kommer jag klara den här uppgiften? Blink. Ja det gick. Blink. Det ledde ändå inte dit du tänkt. Blink. En ny stad, nya sånger, en ny vision. Min mormors mors duk på ett gammalt köksbord i en ny lägenhet. Blink. Nu vet jag! Dit skall jag. Dit. Blink.
 
Hur många stränder har mina ögon sett
 

8 veckor kvar

 
Imorn skall jag till barnmorskan och prata om amning. Jag har förberett mig genom att titta på ca 10-15 nyhetsmorgonklipp med intervjuer av den heliga barnsjuksköterskan Birgitta som svarar på frågor om amning..
 
 
Detta fick jag med mig:
  • Det kan ta upp till 8-10 veckor tills amningen är helt etablerad
  • De första 14 dagarna ska man amma ett bröst i taget per amningssession eftersom den feta mjölken kommer i slutet.
  • Tar bara 46 min för bröstmjölken att brytas ner i barnets kropp. (Ersättning tar 3 timmar att bryta ner)
  • Lite amning hjälper mycket. 30-40 ml bröstmjölk per dag kan göra stor skillnad för barnets immunförsvar mm.
  • Om man vill kunna ge bröstmjölk på flaska är det viktigt att börja pumpa tidigt (när barnet är max ett par veckor gammalt). Sen är det för sent att få ihåg en pumpning
  • Pumpa då direkt efter amning, för om man pumpar mellan amning ökar man bröstmjölksproduktionen.
  • Mjölkstockning: låt barnet suga på det onda bröstet, prova olika grepp
  • Om man vill sluta amma kring 6-9 månader ska man helst inte vänta till 9 månader eftersom barnet då är i en “orolig” utvecklingsfas med separationsångest. 
  • Näringsmässigt ska en 6 månaders bebis inte behöva äta på natten
  • Om en ex. 6-veckors bebis är extra vaken och orolig på kvällen är det för att den behöver mer fett, dvs amma oftare under eftermiddagen. Stå ut med detta oroliga beteende fram till ca 2,5 månad.
  • Om ett barn över 5-6 månader vill amma varannan timme på natten betyder det att den fått i sig för lite mat på dagen. Då måste man öka portionerna av riktig mat tex gröt.
  • Gör det inte till rutin att barnet alltid somnar vid bröstet. Då kommer det bara kunna somna om det får amma. 

Nya tag

 
Idag har jag börjat ta tag i allt det där som jag tänkt på de senaste dagarna med kamerasorg. 
 
Jag har tänkt att OM kameran dyker upp ska jag
1. Ge den ett nytt liv och inte byta ut den
 
detta skall göras genom att köpa en ny
-kameraväska 
-objektiv
 
2. Vill även 
Lägga upp fler bilder på bloggen som jag tagit tidigare men som bara ligger utan att få visas.
Till exempel
Med Robin var på dop i höstas
I Malmö med brutet ben för ett år sen
Hos Olga i Sibirien i somras
.....
 
Idag har jag beställt ett AF-S Nikkor 50mm f/1,8G, som blir kul att fota med. I helgen ska en ny kameraväska inhandlas. Min sjuåriga väska är så sliten att remmarna flagnar. Den luktar 100% smuts och damm. 
 
Tänk om jag och bebin kan åka ut på fotoäventyr. Att mammaledigheten kan bli en kreativ vår. Oj vilken drömtanke.
 
Titta! Signe som valp 2011!! 

Borttappad

Den 28 december reste jag ensam från Malmö till Uppsala. Det var på dagen exakt ett år sedan bilolyckan. Med mig var fem bagage. Ett av dem var min svarta kameraväska med min nikon d600. Jag hade bestämt mig för att vara noga, att räkna mina bagage. 

Jag kommer hem. Det blir ett hektiskt nyårsfirande. Repdag, två nyårskonserter, jobb. Sedan vaknar jag en morgon och inser att kameran är borta. Den har inte setts sedan hemkomsten från Malmö och jag har inte märkt det. Hur??? Är kameran inte värd mer än så?

 

Jag letar igenom hela lägenheten. Två gånger. Men ingenstans finns den att hitta. Vad kan ha hänt? Glömdes den i taxin? Försvann den under nyårsfesten? Tåget? Jag ringer taxibolaget. Inget kvitto, ingen hjälp. Jag kontaktar polisens hittegods. Inget upphittat. Jag cyklar till stationen och söker efter taxichauffören, ingen där. 

 

Jag ringer till tågets Lost and Found. Det är stängt. Ringer igen nästa dag. Hon kan inte se något, den kanske inte "matchats" än. Hon ber mig att ringa igen om ett par dagar. Jag ringer igen direkt dagen därpå. En kvinna med stark rysk brytning svarar. Hon är rak, okänslig. Nej, vi har inte fått in något. Matchningen brukar gå snabbt. Den finns inte hos oss. Ögonen svämmar över. Mitt hopp. Den har inte hittats på tåget. Jag tar ännu en tur till stationen och spanar på taxichaufförer. Letar efter den lilla smutsiga bilen med den äldre mannen från Iran. Där finns 20 taxibilar, men inte han. Jag snackar med några taxichaufförer. Vet de vem den lilla iranska chauffören är? De lovar att kolla runt. 

 

Maktlösheten när sak efter sak bara försvinner. Först en bra mobilladdare. Sen mitt pass. Sen min rosa mössa. Nu kameran. Först där, sen bara borta. "Saker är bara saker." Men att gång på gång tappa kontrollen och inte kunna minnas, det är det hemska. En kamera, vad är det? Den börjar bli uttjänad. Jag har flera gånger funderat på att köpa en ny.

 

Alla kamerans bilder var redan överförda till datorn utom en liten serie bilder från en hundpromenad med Robin i Malmö. Jag minns att jag tvekade ett ögonblick att ta med kameran. Solen hade börjat gå ner. Rönnbären lyste röda i det kall-varma ljuset. Min kamera fick liv. Den fick jobba när den är som bäst: I skymningsljus. Hundarna var glada, Robin var glad. Jag tog systemkameraselfies på oss. När vi kom hem var jag så lycklig att den fått följa med. Vilken tur!

 

Det var den där serien av hundpromenadsbilder som smärtade mest. Ett minne som fångats så fint men sen låtits försvinna. Jag sörjde också att detta händer precis nu. När vi snart har ett nyfött barn hos oss och kommer behöva en kamera som mest. En ny härlig resa som måste fotas. 

 

Jag har bett till Gud varje dag att kameran ska komma fram. Jag minns en gång i USA när jag och mina systrar varit på en körkonsert. Någon dag senare upptäcker jag att min kamera är borta. Vi letade i hela huset, jag tror till och med att vi åkte tillbaka till lokalen där konserten varit. Men den fanns ingenstans. Då tar min 13-åriga syster Lexie mig i handen, vi går till sängkammaren, knäböjer och hon ber till den himmelska fadern att kameran skall komma tillbaka. Fem minuter senare hittas den, i röran på föräldrarnas rum. Lexie triumferar över bönesvaret.

 

Jag minns min lilla mormor som jag ringde flera gånger i veckan när jag själv var 13 år för att något kommit bort. Oftast var det min favorit sport-bh som jag hade på fäktningen. Ibland mina nycklar eller något annat. Mormor brukade skämta att hon var Zaida. Att hon kunde hitta borttappade saker över telefon. Hon brukade säga: Oroa dig inte. Den finns där! Det vet jag. Sen gav hon några förslag på var jag skulle leta. Och vips, var den hittad. 

 

Det är lite skamligt att bli så bedrövad över en borttappad kamera. Jag har allt annat jag kan önska. Jag är lycklig. Alla är friska. Jag är frisk. Bebisen mår bra. Ändå kommer denna gigantiska saknad över en 7 år gammal kamera, som knappt används längre. Samt bilderna från en hundpromenad. Snälla, var tacksam för det du har istället. Sätt detta i ett rimligt perspektiv! Har jag tänkt för mig själv.

 

Oroa dig inte. Den är hemma, jag vet det. Hör jag mormors röst i huvudet. Men jag tvivlar. Jag har ju letat överallt tre gånger redan. Jag är så rädd att leta ingen. Vända upp och ner på hela lägenheten och att ändå inte hitta den. Då är hoppet helt slut. Käre gode gud och kära mormor. Nu måste den komma fram. Hjälp. Jag kommer in genom ytterdörren. Öppnar alla lådor i byrån direkt innanför dörren. Där, i lådan längst ner ligger en svart kameraväska. Jag har öppnat exakt den där lådan två eller tre gånger tidigare. Mina ögon har varit blinda. 

 

 
Tack.

RSS 2.0