די ביגאַסט מיסטעריע

Hur kommer sig att vi trots vår extrema självupptagenhet har ett så starkt behov av att vara med någon? Är att ha en annan människa att dela sitt liv med bara ett medel för att stilla ett socialt behov? Nog är vårt behov av kärlek mycket ett behov av bekräftelse, men det är också något annat.
Hur uppslukade av vårt eget jags betydelse vi än blir, kvarstår möjligheten att bli förälskad. Möjligheten att bli besatt av en annan person och ägna otroliga mängder energi på att bara fundera, drömma och längta. Plötsligt har man gripits av villigheten att fullkomligt ge sig hän en annan människa. En villighet som egentligen går emot det egocentriska i oss (den där rösten som viskar: Jag måste göra det som är bäst för mig själv, Jag måste lyckas, Jag måste fokusera på Min framtid, Mina val, Min lycka).
Förälskelsen drogar ner den där rösten, får den att sluddra i panik och sänker ned oss i en dunkel biosalong. På bioduken visas alla möjliga tänkbara framtidsglimtar som avlöser varandra i snabb fart. Objektet för din besatthet spelar huvudroll, du får vara biroll. Ibland ligger ni tillsammans på en mjuk bädd av höstlöv, ibland i en sirlig rokokosoffa i matt fönsterljus. Ni ligger tätt tätt intill. Rösten inom dig är andlös, glömd. Ibland visas barn, hus, äventyr, ålderdom och död på bioduken. Jagets betydelse har flyttat till en bioduk.
Men kärleken är ju framgång. Du söker fortfarande något till din egen vinning, något som förstärker din lycka.
Det är svårt att vara två, det gör ont, kärleken räddar en från fullkomlig självcentrering och samtidig från fullkomlig meningslöshet. För ibland känns ens eget liv meningslöst. Då kan man vara två och skapa något tillsammans som har mening.
xxx

Sju sjukt sköna sjöar
Igår träffade jag mamman och sonen ifrån familjen där jag bodde hela året i Sankt Petersburg. Jag bor i deras lagenhet nu också, men bara pappan Misha är hemma.
Elena och Arsenij at utanför stan i en skog på en plats som universitetet anordnar sommarnöje for universitets personalen. De hyr ett rum med två sängar i en cementbyggnad och får tre mål mat i matsalen varje dag. Där finns lektioner i engelska för både barn och vuxna. Ungdomarna anordnar spektakel: typ roliga teater och musikuppträdanden. Överallt på området sitter människor i olika åldrar. Allt från pensionärer till spädbarn. De njuter på en parkbänk i solen, cyklar, spelar basket och äter glass.
Det bästa med sommarparadiset ar närheten till skogen och sjöarna. I området finns 7 stycken klara sjöar. Jag och Elena gick tillsammans genom skogen och badade i en av dem. Jag hann med att testa tre av de sju sjöarna.
Arsenij hade växt så mycket. Hans ansikte var lika runt och sött som tidigare men hans kropp var 20 centimeter längre. Han hade inte mycket tid för mig utan sprang runt efter sina kompisar.










Svala, drömmande, disiga höst















En son i syrien


Jalta

Glad påsk förlänger livet













Känns bra

Utflykt i Georgien

















Vår i Kiev
Den 26 april lämnades Moskva med ett mörkgrönt natttåg som skulle fara hela vägen till Kiev. Det var det slitnaste lilla tåget jag sovit i. Fuktigt och inpyrt av andedräkt. Två gånger under natten väcktes vi av gränskontrollanter. De första i Bryansk på den ryska sidan och ett par timmar senare på andra sidan Ukrainska gränsen. De ukrainska kontrollanterna kollade mitt pass mycket länge. Jag var lite orolig att det var nåt fel. När jag trodde att det var klart, försvann kontrollanten iväg med mitt pass igen. Jag hörde henne säga dovt till en kollega. “Titta på det här. Vad vackert.“ Det var kul för dem att få använda sin speciella lampor som visar de lysande bilderna som bara syns i passet i ett visst slags ljus.
I Moskva hade det inte funnits ett enda utslaget löv. När jag på fredagsmorgonen tittade ut genom tågfönstret och såg det böljande ljusgröna landskapet där utanför fick jag en lycko-chock. Små ukrainska gårdar med vitblommande äppel och körsbärsträd. Det var som att ha kommit till Nangijala. Vintern är så lång att själen hinner glömma färgen grön. Min vinter började i Kiev och den var hård och kall. Det här sortens Ukraina hade jag aldrig sett förut.
Min reskamrat till Kiev var Michal från Slovakien, han kom dagen efter mig. Tack vare Pastor Wolfgang fick vi bo gratis i en stor fin lägenhet rakt ovanför paradgatan Chrechatik. Tre rum och kök. Vilken fröjd att få sova i ett eget rum och ha två balkonger och ett litet kök.
Det var så roligt att komma tillbaka till den tyska församlingen. Så många glada ansikten och kramar som mötte en. Inte glömd!
Jag, Michal och Natasha promenerade runt i en kievsk försommarvärld. Den bästa världen där löven är ljusa och just utslagna. Vi lämnade spår av rosa sockervadd. Tittade länge på ett brinnande hus. Vandrade på de “nakna bergen” i Podil. Åkte pariserhjul. Hägg, äppelblom och de första nyöppnade syrenknopparna. Klosterkyrkor och debatter om tro och historia. Paradgatan avstängd för trafik hela långhelgen. Fotgängare, flickor som hjular i gräset och gatumusikanter varje tjugonde meter.
Det var en fet revansch för Kiev.

















Freedom House
Tbilisi, 2 maj
Vi får ett liv och om vi har tur får vi välja hur det livet ska levas. Det finns så många sätt och valmöjligheter. Jag har mitt sätt och du har ditt. Och trots att vi valt olika får vi inte döma varandra. Så länge som man inte skadar någon annan är man fri att välja sin egen väg, även om det innebär att man skadar sig själv.
Lasha bor oftast på Freedom House och ibland hos sina föräldrar (dit han även går för att tvätta sina kläder och få pengar). Han är 18 år och föraktar det vanliga sortens liv: Pengar, arbete, konsumtion studier och turism.
När jag bad honom om tips dagsutflykter från Tbilisi tittade han äcklat på mig och sa: "Nej. Åk inte på nån utflykt som alla andra turister. De betalar pengar, tar ett foto och åker tillbaka och stirrar på sina telefoner på hotellrummet. Du ska åka ut i skogen istället och vara där utan telefon och mat i minst 4 dagar. Men helst 4 veckor." "Jaha, sa jag. Men jag har ju bara 3 hela dagar kvar här totalt. På den fjärde dagen flyger jag tillbaka. Och imorgon kväll kommer min kompis som jag vill ta emot." Han tittade på mig igen nu ännu mer kritiskt och med hopplöshet i blicken som att jag var helt dum i huvet. "Du borde ha kommit hit en längre tid, sa han. 3 månader eller så."
Jag smålog. Men inombords kände jag mig förolämpad. Jag dömer ju inte honom och hans vänner för att de lever i ett inrökt knarkskjul, helt smutsiga och utmärglade, rökandes flera gram gräs om dagen. Jag dömer inte honom för att han slutade i skolan som 13 åring, är papperslös i sitt eget land och tror att han valt ett "fritt liv" utan pengar. Men jag som tagit 6 dagars ledighet och betalat tusen spänn för att komma och se hans land och familj igen. Jag är dum i huvudet. Jag borde leva några veckor utan mat och vatten i skogen. Och mina 4 dagar är inget värda.
Sen tänkte jag. Kanske har han rätt? Kanske ett liv fokuserat på arbete och pengar är ett misstag? Och nog skulle jag må bra av att stänga av all elektronik och bara gå runt i en skog. Jag kan knappt föreställa mig känslan att komma tomhänt men ändå överleva av skogens frukter och bäckens vatten. I våra samhällen har vi glömt hur man överlever bara med hjälp av naturen.
Vid det där rökarbordet på bakgården på Freedom House, kände jag mig arg. Jag blev argare ju fler varv keramikpipan med marijuana gjorde kring bordet. Där satt jag i min alldeles för fina blåa blommiga klänning och vit solhatt. Alldeles för hel och ren. Till och med insmord i solkräm och med en dyr kamera i väskan. Jag började förakta alla rastaflätor och nedbrutna tänder. Ärren, de glasartade blickarna och smutsiga fötterna.
Det var inte förrän en ung kvinna med mörkbränd hy och sidecut satte sig bredvid mig som saker och ting ändrades. Jag hade hört de andra fråga henne om hennes tänder. Hade hon ont? Hur många tänder hade de dragit ut?
Hon satt bredvid mig och vi började viska till varandra. Hon kom från Portugal och hade rest genom hela Europa och Turkiet upp till Georgien genom att lifta. Hon reste utan pengar. "Träffade du aldrig på några galna människor?" Undrade jag. "Jo, hela tiden! Ibland kunde de inte sluta prata, fastän de visste att jag inte fattade ett ord." Sa hon och skrattade med sina förstörda tänder med tandsten långt upp i tandköttet. "Hur är det att resa utan pengar, blir du aldrig hungrig?" Undrade jag. "Jo, det blir jag. Men oftast hittar jag något. Eller blir bjuden av dem jag liftar med."
Hon berättade med sin hesa viskande röst att hon varit hos en tandläkare här i Georgien som dragit ut två kindtänder på henne. En i överkäken och en i underkäken. "De var helt sönderruttnade och gjorde mycket ont. Det är mycket billigare att gå till tandläkaren här än i Europa sa hon. Det kostade bara 25 kronor per tand. Mina tänder var mycket värre innan!" sa hon leende. Hon hade så snälla ögon. Hon hette Sara.
Plötsligt kände jag mig inte lika avsides. Jag pratade med flera av de andra och de berättade om sina resor, mycket vaknare och livligare än vad de verkat runt rökarbordet. Den grönhåriga gav mig en klapp i håret och jag följde med ett gäng som skulle spela gatumusik och tigga pengar inne i stan. Vi delade en liten glass på 5 personer. Ett choklad hade smält i sin plastförpackning i min väska. Den ringlade jag över glassen innan varje person skulle ta sin tugga. Fint!






Bogdan












A 95

Idag hade jag min första examen. En muntlig examen i geopolitik. Jag hade gått på lite mer än hälften av föreläsningarna där den gamla proffesorn glidit fram och tillbaka över golvet som en osalig ande och med poetisk röst (som om han läste en dikt), proklamerat Rysslands höga moral och västvärldens förfall.
Jag hade fått hjälp av Aigerim från Kazakstan att förbereda mig lite inför provet. Hon sa: Det finns bara en sak du behöver veta: Det huvudsakliga för Ryssland är moral och det huvudsakliga för Väst är territorium.
Hon gick också igenom teorin om Fundamental Dualism, som går ut på att människor från den "torra jorden"/inlandet (Ryssland) har en lugn, bofast, kontinuerlig mentalitet som fokuserar på moral. Havsfolken/de som bor vid kusten (dvs Anhlosaxerna) är däremot dynamiska, obeständiga, pengagalna och har territoriell expansion som första prioritet.
Innan provet började jag få riktigt kalla fötter. Jag sa till Aigerin att jag inte vill göra det. Men hon sa: Det kommer bli lätt. Medan vi satt utanför salen skickade en rysk student en pdf till oss med svaren till alla frågor man skulle vara förberedd på. Den var 300 sidor lång. Aigerim sa: Elin var inte rädd. Lyssna inte på dem. Vi ska klara det. Sen började hon skumläsa genom dokumentet och tittade upp på mig då och då med mer och mer osäkerhet i blicken. Mitt ansikte var helt rött och jag hade ont i magen. Hur skulle jag kunna svara på något över huvud taget? Aigerim la sin svala hand på min kind och sa. Elin, det här kommer bli svårt.
När vi var 4 personer kvar som väntade på sin tur utanför salen, kom en av hjälpvakterna ut. Han börjar viska med studenterna. Han berättade vilka frågor som fanns kvar. Jag hörde inget. Vad det här seriöst?
Så var det Aigerims tur att gå in och jag var ensam kvar utanför. Hjälpvakten kom ut igen och sa: Nu är fråga nummer fem kvar.
Svaret till den frågan var två A4 sidor långt och skrivet på akademiska. Vakten fattade att det skulle bli knappt för mig att hinna läsa allt, så han gick igenom svaret från början till slut. Först inleder du med detta, sen nämner du de där tre namnen och de tre teorierna, sen detta.. Jag bara lät så mycket sjunka in som möjligt. Sen gick jag in.
Jag fick tid att skriva upp stödord innan jag sattes framför professorn. Han frågade. Vad heter du och vart kommer du ifrån? Sen lät han mig börja berätta om USA:s geopolitik och om den fundamentala dualismen som skapar kulturella skillnader mellan öst och väst. Sverige har "havsmentalitet" sa jag. Då frågade han oväntat:
Varför är Sverige inte med i Nato och bör det gå med eller ej?
Jag sa att jag personligen var emot att Sverige ska gå med i Nato eftersom jag värnar om den svenska neutraliteten som räddat oss under krig men tillade, - Men de finns de som menar att Sverige skall gå med eftersom de ser en ökad rysk aggression.
Han snörpte på munnen och sa listigt: - Jaså, och tror DU att Ryssland har för avsikt att attackera Sverige?
Jag log och sa. - Nej. Personligen tror jag inte att Ryssland vill ta Sverige.
Han skrattade gott och tittade på sina hjälpvakter som då också började skratta.
- Vad är nästa fråga? Fortsatte han.
- Rysslands geopolitik i 21 århundradet, sa jag och började återge: Ryssland var med om en stor geopolitisk omskakning i samband med Sovjetunionens sönderfall. Putins roll har varit att återupprusta den ryska militären som stått och blivit gammal under 90 talet. Hans mål är att återupprätta samma militära storhet som Sovjetunionen hade.
Professorn höjde på ögonbrynet och sa: - Och vad var Sovjetunionens storhet: Det militära eller det kulturella och vetenskapliga?
-Jag skulle säga, både och! Svarade jag utan att blinka.
Professorn lyfte fingret i luften och ropade ut i luften med högtidlig röst: - A, 95(%)!
Hjälpvakterna tittade glatt på varandra och en av dem skrev in betyget i min betygsbok.
- Du har bättre förståelse av geopolitik än många av våra bästa studenter, sa professorn högtidligt.
Så var det med det. Detta skriver en person som råkat ut för särbehandling och överraskande tursamhet i ett mycket korrupt land. Men det gör mig inte mycket ledsnare över betyget. Det handlar ändå om att överleva i det geopolitiska spelet.
Jag och Aigerim skrattade under hela lunchen. Du gav mycket korta och bra svar sa hon. Du är så trevlig. Han tyckte om att träffa en svensk som förstår hur goda ryssarna är.
Årets första sju böcker
