Den första systerns första dotter

Nästan 16 år fyllda for jag till USA och hamnade i en värdfamilj bestående av tre generationer kvinnor. Mormor Nanny var hemskt elak och hade en halvdöd katt som hette Precious. Mostern Cora jobbade natt på Walmart och var alltid arg för att vi störde hennes sömn om dagarna. Dottern Kayla var 16 och hade just slutat med att röka hasch på morgonen innan skolan. Jag gillar inte längre känslan av att vara hög sa hon.

 

Mamman Kim var stor och fräknig. Hon ville bara gott, det var därför hon tagit emot fyra utbytesstudenter trots att hon inte hade råd att ge oss mat eller tid att skjutsa oss till affären. Jag och den tyska utbytestjejen Fran sov i samma rum som Kayla. Fran och Kayla delade säng och jag sov ensam i en säng bredvid. Katterna var fulla med loppor som kom kilande över ens ben på kvällen. Jag hade aldrig sett loppor förut. Som små pilande bananflugor som hoppade högt om man försökte fånga dem. Första kvällen råkade jag sätta Nannys vaxkräm för löständer på tandborsten. Hade aldrig smakat sånt vax förut. 

 

De gillade inte mig. Ibland glömde jag att stänga köksluckor och diska skedar och satte upp mig upp mot de tre kvinnorna. Det var inte respektabelt att diskutera med vuxna så som jag var vad vid hemifrån. Fran fick bo kvar för hon sa aldrig emot. Men mig kastade de ut.  Efter en dryg vecka utan familj hittade min local coordinator en mormonfamilj. Vi knackade på oanmälda en eftermiddag. Mamman Connie öppnade och coordinatorn sa: This is Elin from Sweden, she needs a home. Can she stay with you? Connie tittade på mig två sekunder och sa sen: Yes she can.

 

Det var en medelklassfamilj med fem utflugna vuxna barn och två döttrar yngre än mig som fortfarande bodde hemma. Pappan Wiz var ingenjör, Connie hemmafru med passion för quilting. Först fick jag Alyssas rum och hon flyttade till ett rum som använts som förråd. Sen flyttade den vuxna brodern Ben hem och Lyssa och jag delade rum. Det var underbart. Hon somnade med lampan tänd på kvällen när hon läste sina scriptures. Det var den snällaste familjen i världen. 

 

Mitt emot bodde en familjen Clark som var presbyterianer. Deras två barn, Anna och Nathan, var goda vänner med mina värdsystrar. Anna var tomboy med basketshorts och vilda ögonbryn som avskydde att bära klänning. Hennes familj hade ett stort rent hus med många badrum. Jag föreslog att de skulle ta emot Fran som fortfarande bodde i familjen med lopporna. De tänkte lite, bar in en extra säng vid fönstret i Annas rum. I början av november flyttade Fran in. 

 

Så blev vi ett gäng med fem systrar. Två mormoner, en presbyterian, en tysk och en svensk. Vi kollade på Stolthet och fördom och diskuterade vem av oss som var vilken syster. Anna blev vald till Eliza (den motsträviga huvudpersonen som inte vill gifta sig) eftersom hon brukade säga att hon aldrig skulle gilla nån kille. Jag blev Jane, den vackra milda storasystern. Fran sa att hon var Mrs Bennet som var så jobbig men omtänksam. Lyssa och Lexie som var yngst av oss  fick någon tråkig lillasysterroll trots att båda hade kvalat in som Eliza.

 

 

Så nu till saken! Vem hade du trott skulle bli den första av de fem systrarna att gifta sig och skaffa barn?  *Trumvirvel* Anna!  

 

I juni 2016 gifte hon sig med sin första stora kärlek Glenn och igår föddes deras dotter. De har inte haft det lätt. Glenn är afroamerikan och flera av Annas äldre släktingar var skarpt emot. De mötte inte bara motstånd på den vita sidan utan också bland Glenns bekanta. Det är svårt att fatta hur sån störd rasism kan finnas på tjugohundratalet bland människor som anser sig både bildade och kristna. Annas pappa fick inte chansen att stötta sin dotter. Han gick bort plötsligt bara ett par år efter att jag och Fran åkt hem från USA. Men Annas mamma Gay är en klippa.

 

Nu har frukten av Annas och Glenns kärlek och uthållighet mognat. En liten flicka som heter sin morfars namn bakvänt är född. Clark Jaymes. 

 
 
 
Fran, Lexie och Anna 2009
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0