Axel i Moskva

 
Det finns vänner som reser långväga för att träffa dig. Och det finns andra som reser långväga för att se platsen du bor på. Den andra sortens vänner kan vara till stor nytta eftersom de kommer med höga krav på att inte bara se det banalaste turistattraktionerna. Varje dag blir en resa smockfylld av intressantheter. Allt från samtal med små tanter i metron till modern konst. Axel besökte mig i Moskva nu i helgen och ställde en miljard frågor. Mest om ryska ord. Jag fick påminnas om hur mycket det finns att se i den här staden.
 
 
 
Bilder från torsdagskvällen 

 

Minneslapp

 

Torsdag: träffades kl 6 på perrongen på metro sportivnaya, köpte biljetter för 2000 rubel styck till tjajkovskij konserthusets Rachmaninovkonsert (145 årsjubileum), åt sötpotatisfries, konsertplats andra våningen, rad 7. Pianokonserten gav gåshud. Hittade en rysk "katusha"restaurang, promenerade på röda torget till klockan slog midnatt och en polisbil ville ”stänga” torget.

 

Fredag: huvudvärk, röda torget och Kremls murar i dagsljus, omväg till metron förbi fursten Vladimirs monument, Tretjakovskaya galleriets moderna utställning, galleri garage, våffla med salt kolasås, blåa platssnören, en kyrkogård av stenstatyer och Peter den förste på en hansa av järn, en bro med kanter att sitta på, livets ögonblick med ljum vind, Kristus frälsarkatedralen till höger och en chokladfabrik till vänster. Åkte hem med migrän.

 

Lördag: Träffades klockan 13.20 på perrongen Oxotnij ryad, åkte till VDNH, alla paviljonger under renovering, köpte en klänning med ugglor i Vitrysslands paviljong, Armeniens paviljong var också öppen, åt tjudo och drack havtorns te, laddade telefonen på hotell Cosmos, åt pannkakor på Teremok vid Kropotkinskaya, åkte hem till Michal, köpte granatäppelsaft och påskägg i en saluhall, Michal kokte knödelki med jordgubbe i och hällde på skirat smör, vallmo och kanel. Påsknattsmässa i kyrkan "Heliga Nikolaj på tre berg". Kristus uppstod, alla hann hem innan metron stängde.

 

Söndag: Träffades kl 10.40 på perrongen vid vorobjovi gori (sparv bergen), promenerade upp för sparvbergen, runt den gigantiska stalinsystern som är Moskvas statliga universitet, åt tjudo och auburginrätter och drack mer havtornste nära metro "universitet", pratade med en rulltrappemaskinist, åt torra påskkakor på en träbänk i Kitay Gorod, skiljdes åt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0