Datcha

De tre senaste dagarna har vi spenderat i Olgas familjs datcha. Den ligger i en sommarstugeby en och en halv timme utanför Novosibirsk och runtom växer björkskog och ängar med hundekex. Förbi byn flyter en å dit vi gick och badade. Alla datchor ser olika ut men har lite samma stil. Små slitna hemmabygda tvåvåningshus med spetsiga tak. Fönstrena, knutarna och takkanten ibland dekorerade med utsnidad träkant i sirliga mönster. Ofta är fasaden målad i stickigt giftgrön eller klarblått eller lämnade i mörkt trä. Sommarstugeorterna är en tillflykt för pensionärer, som fick köpa de små jordlotterna efter sovjets fall. Där spenderar de hela sommarhalvåret i trädgården och kan leva mycket billigt tack vare sina fantastiska frukt och grönsaksträdgårdar fulla av kol, potatis, gurkor, jorgubbar och små växthus med tomater. 
 
Olga plockar jordgubbar
Olgas farmor och farfar hade en riktigt redig trädgård här är farmor
Olgas mamma vid en av stugorna
Sannerligen blått
Fotograferade blåklockor vid denna damens stängsel. Det visade sig att hon heter Vera och själv tycker mycket om att fota blommor. Så vi blev inbjudna i hennes trädgård där alla vackra blommsorter och grönsaker du kan tänka dig fanns samlade.
Sen gick vi vidare ner till ån, och samtidigt som oss kom en kvinna i platok och en liten pojke, de satte sig och tittade ut över det stilla vattnet.
Här är Olga och hennes systrar Sasha och Anja, och Anjas man Konstja och Sashas son Seva
Pioner är Olgas mammas favoritblommor för de luktar så gott
Jag och Olga bastade i farföräldrarnas banja. Efteråt fick vi hemhjord surmjölk och sylt i deras kök. 
Idag regnade det hela dagen. Olgas mammas favoritväder eftersom den passar hennes energi och får henne pigg och frisk. Så hon arbetade i regnrock i trädgården hela dagen. Seva hade på sig tomtejacka och jag och Olga låg inne på sängen i vårt rum och läste och skrev, Olga skrev dikter.
 

Kommentarer
Postat av: Rita

Låter sååå mysigt! Det ser lite ut som vår datcha utanför St Petersburg!

2014-07-16 @ 20:59:14
URL: http://ritamedkrita.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0