Sonja 95

Min största levande förebild. Vår gamla granne Sonja. Sjuksköterska, konstnär, gammelmormor. Hon har kännt mig sen jag var 2. Det finns mycket jag inte vet om henne. Hon kan vara lite hemlighetsfull. Hon verkar komma från en svunnen tid där det var mycket man inte pratade om. Men man ser i hennes hem, i köket, biblioteket och ateljen viljen levande och egensinnig människa hon är. Hennes kreativitet och vilja att lära är en av de mest beundransvärda kvaliteter jag känner till. 
 
 
 
 

Pannkakor

 
 
 
Du vet den där känslan när man har laddat inför något svårt och stort, en tenta till exempel. Och så kommer äntligen dagen. Man gör det. Lämnar in pappret och kommer ut i luften. Och det är klart. Den känslan utgör livets milstolpar för en student. Till och med tentorna man lämnade in blankt kändes som en lättnad efteråt. För där ute väntade några veckor eller iallafall dagar eller timmar av frihet och ny tid att ladda. Igår skrev jag min sista tenta i nationalekonomi. Tredje försöket. Och jag hade väntat mig en stor lättnad efteråt. Att jag skulle skutta ut och känna friheten fylla hela kroppen och låta den känslan skulle hålla i sig sen resten av mit liv. Eller iallafall ett par dagar. Men men. Tentar var svår. Jag måste klara den. Men vem vet. Frihetskänslan uteblev. Jag vet inte varför. Kanske för att jag skall tillbaka till Kiev inatt. Kanske för att när en epok tar slut, måste en annan ta vid. Och val måste tas. Jag som inte ens vet vad jag vill göra på jullovet. 
 
Men tack. Tack för Stockholm. Och Tea och Helgi. Och Sofia och pannkakor. Tack för huvudvärk, för det blir så skönt sen. När den tagit slut. 
 
 

Otrevligheter

Här kommer en lista som skrivs lite i affekt. Det är det gråa vädret, kylan, och det senaste toalettbesöket som provocerar.

 

Vad menar jag med slaver?  Och vem är jag som tror mig kunna generalisera över ett folk som inte är ett folk utan många? Ukrainare skulle smälla av om dom visste att de sattes i samma grupp som ryssar. Olika ryska minoriteter har mer eller mindre sin egen kultur och traditioner. Vilka nationaliteter skall mer räknas med? Vitryssar kanske? Jag som aldrig ens varit där.. Så ta denna listan med en nypa salt. Men när du råkar sätta dig i kisset på en toa i "den ryska världen" så glöm inte vem som klagade först!

 

Dåliga saker med slaver (dvs. östslaver, alt. ryssar och ukrainare, alt. vissa ryssar samt vissa ukrainare i Kiev)

 

1. Toaletterna

Det är alltid SÅ vidrigt inne på offentliga toaletter. Slaviska kvinnor står uppenbarligen upp och kissar utan att först ta upp toaringen. Därför måste man börja varje toabesök med att tvätta och torka av ringen noga. Varför?! Please tell me.. Tror de att man får aids av att gå på offentliga toaletter?  I öst förekommer även fortfarande stå-toaletter. När jag kom till Moskva för första gången 2012, var det ståtoaletter på järnvägsstationen! En stor tjock gumma hade ramlat där hon stod på huk över sin egen skit. Hemskt.

 

2. Pessimismen och nedslagenheten.

Det är som om ett täcke av hopplöshet vilade över människorna här. Allt är bara dåligt och blir ännu sämre. Sjukdomar, pengar, olycka. Denna nedslagenhet dämpar allt som kommer med förnöjsamhet, t.ex. nyfikenhet och intresse för andra. Intressant att i Georgien som också är ett fattigt postsovjetiskt upplevde jag inte alls samma pessimism.

 

Fattigdomen här är påtaglig. Varje möte med en äldre människa i Kiev är misär. Gummorna står sura och tandlösa med krokiga ryggar vid metrostationerna och säljer några lökar eller futtiga äpplen. De måste de. För pensionen (130 kr i månaden) täcker inte ens vatten och elkostnaderna. Klart att det är tragiskt. Mycket! Samtidigt blir man trött på att samma hopplöshet finns band unga människor och till och med bland dem som har det bra ekonomiskt. Hur skall man kunna bygga ett fungerande samhälle när en hel befolkning är förlamad av nedslagenhet?

 

3. Otrevligheten

Jag måste verkligen blivit doppad i otrevlighet de senaste veckorna. Egentligen känner jag ju så många östslaver som jag älskar som är jättevänliga. I Kiev är dock otrevligheten på topp. Om man råkar sätta ner en liten harmlös tekopp i en ren diskmaskin, skallar ett gallskrik: DET DÄR ÄR JU EN REN DISKMASKIN! KAN DU INTE KOLLA FÖRST?! HUR SKA JAG NU VETA VAD SOM ÄR RENT OCH SMUTSIGT?!! En helt adekvat fråga, javisst! Men man måste kanske inte skrika den med en röst som om jag precis mördat någon.... Jag blir så trött vid sånna tillfällen. Eller när man ska köpa ett SIM-kort och inte kan alla telefonabonnemangstermerna på ryska och försäljaren svarar med snäsiga arga svar och en blick som om man vore helt dum. Varför? Är detta nåt som hänger ihop med pessimismen ovan? Livet är så jävla ruttet att man inte ens kan bete värdigt mot andra människor?

 

 

4. Det jävla patriarkatet

Jag är överraskad. Överraskad över att ett lands manlighet kan vara så jävla låg. Det konstiga är att jag inte upplevt problemet lika stort i Ryssland som jag gör här i Ukraina. Fyfan vad dåligt det är. Jag har inte lärt känna en enda normal kille/man. Man ses helt enkelt inte som en jämlik. Det är så tydligt på det äckliga och nedvärderande bemötandet. Det syns i blickarna och tilltalet. Killar behandlar tjejer som smuts. Våld mot kvinnor i nära relation är asvanligt. Det finns till och med ett talspråk här som lyder "Slår han dig inte, älskar han dig inte". Jag vet inte vad det är för fel på Ukraina? Det är som en matcho bondekultur blandat med Sovjets inhumana arbetarideal och sen lite vidrigt ortodoxt patriarkat på det. Sexismen och våldsförskönandet är överallt. Jag spyr nästan när jag råkar se en glimt ur något tv-program. Tjejerna här i stan är välskötta och snitsigt med klackade stövlar, svälta midjor och hungriga ögon. Männen ser ut som Frankenstein. Det verkar också som att det inte finns någon hygien bland äldre män, för det stinker så i tunnelbanevagnarna från dem. Svett, smuts och alkohol. 

 

3. Den ängsliga oärligheten

Det fanns en tid när jag trodde att slaver var brutalt ärliga och öppna. Det finns nämligen ett drag av rättframhet och icke-konflikträdsla som jag kan uppskatta. Men detta skall inte förväxlas med ärlighet. I själva verket finns samma ängslan för att trampa sina vänner på tår som i Sverige.  Ett annat GISSEL är pengar. Det finns en feghet att uttrycka sig angående pengar. Men en sak är säker: Personen i frågan VILL HA. Så om du frågar din hyresvärd. "Vill du att jag betalar hyran redan nu eller lite senare." Och du får ett nervöst NÄÄÄEAAA till svar, så betyder det inte att beslut kan fattas senare. Det betyder, desto snabbare desto bättre. 

 

4. Byråkratin och lättjan

En mentalitetsskillnad mellan slaver och germaner som ryska 1800-tals filosofer satte fingret på, är förmågan att få saker gjort (tyskar) vs. förmågan att inte få saker gjort (slaver). Jag är personligen en förespråkare av balans mellan de båda och är inte världens produktivaste själv. Men jag kan tala om att det gör en stor skillnad att leva i ett samhälle där blir gjorda, resp. inte blir gjorda. Lättjan är en annan femma. Det anses här helt enkelt standard att passa på att lata sig när man får chansen. En av ambassadens chaufförer som brukar skjutsa mig (en underbar människa på många sätt) lärde mig de två ordspråk som spontant dök upp först i hans huvud. 1. "Arbete är ingen varg som springer runt i skogen" - vilket betyder att det inte är farligt att strunta i att gå till sitt arbete då och då. (Skulle aldrig förekomma i ett protestantiskt samhälle!) 2. Krig är krig, men man måste äta lunch" (Ganska sympatiskt ändå! Man måste alltid unna sig tid att äta lunch. Även när jobbet är som mest krävande). 

 

5. Ovetenskapligheten

Sjukvården i Ukraina är ett skämt. Men folkets syn på sjukdomar och botemedel är på lika låg nivå. Om någon blir lite snuvig eller förkyld så går den direkt till doktorn och kommer hem med en ica-kasse fylld med olika läkemedel. Är det ett virus så stannar personen hemma från jobbet några dagar. (Jobbet är ingen varg i skogen ;)) Det finns inget som överraskar en ukrainare eller ryss så mycket som när du är förkyld och förklarar att du inte tar några mediciner utan låter det gå över av sig själv. I all välmening ska det då tvingas på alla möjliga nässkjölningsmetoder, naturläkemedel, starka droppar som får ögonen att bli rösa och tåras, "immunstärkande" droppar på tungan. Det bisarra är hur mycket längre dessa människor dras med sina förkylningar. Immunsystemet måste bli helt fuckat av alla preparat som de äter från tidig ålder. Och min obehandlade snuva försvinner inom 3 dagar. 
Dessutom finns en nyspirituell idestömning som innebär både tro på kristaller och stjärntecken. Men det finns nog i Sverige också. Den stora skillnaden är att vetenskapen på något vis (genom sovjettiden, korruptionen och den låga akademiska kvaliteten) förlorat sin tyngd och trovärdighet. Den har blivit en bland många sanningskällor. Och ligger inte till grund politiskt beslutsfattande så som den gör i Sverige.  

 

6. Rädslan för att visa upp det som är fult. 

Du tar bra bilder, sa en ukrainsk kompis. Men dina reportage av Ukraina är oerhört mörka. Måste du fota det som är fult? Han du inte ta bilder av det som är fint istället?

Vad ska jag ta foton av då? Undrade jag. 

Du kan ta foton på Majdan till exempel. Där är det fint. 

 

Å ena sidan hör man inget annat än klagomål över hur dåligt allt är. Samtidigt finns en motvilja att avbilda och släppa fram det fula i ljuset där man kan se det. Detta är TYPISK sovjettänkande. Och det är likadant i Ryssland. Alla vet att det är skit. Men man visar bara bilder av tomma stora välsopade torg, stridsvagnar, glada barnfamiljer soldater och snygga tjejer med brösten upptryckta till hakan. Det här fenomenet skulle kunna knytas till den svenska idéhistorikern Per-Arne Bodins diskussion kring den slaviska ikontraditionen. När man skapar en ikon så skapas en liten väg till det helgonet, och på så vis också till gud. På så sätt förverkligar man något i och med en bild. 

Om jag fotar det jag ser i Ukraina, vilket är trasiga hus, fyllon och fattiga små gummor. Då blir Ukraina just detta. 

 

En annan gång kan jag skriva allt jag älskar med slaver. Tack och hej! 

 

 

 


Tre möten i Georgien

Vilket varmt land! Varmt för att människorna där bryter bröd tillsammans. Pressar vin. Ler och bjuder in. Är nyfikna och ställer frågor. Är hjälpsamma och glada även om de inte lyckades sälja på dig det de ville.
 
Vad är en resa om inte en rad möten med människor som råkar leva just nu? Inte för 20, 50 eller 100 år sedan. Inte om 20, 50 eller 100 år. Utan bara just nu. Kanske de fanns eller kommer att finnas då eller senare. Men då var de eller kommer att vara andra.
 
En 10-åring, vad hette han? Med ögonen i kors, stela axlar och fingrar. En haltande gång. Han satt vid ett litet bord på trottoaren utan för sitt hus och sålde souvenirer. Men bara om kvällarna efter skolan, sa han. Magneter med statsmotiv och glitter på. De hade han gjort själv. Hans granne kom förbi och sa "Det där, det är en mycket listig business man." Pojken knep ihop ögonen och log ett gigantiskt leende. Lyckligt och förläget på samma gång. "Nej!"Han viftade upphetsat med magneten "Det här är ett fynd! Ett fynd! Ett fynd!!"
 
 
 
 
Jag och rumänen Dorin som bodde på samma vandrarhem åkte upp i bergen till Kazbegi. Bussturen var livsfarlig och Dorin som varit busschaufför suckade: "Den här mannen riskerar våra liv!" Vi överlevde och vandrade i två timmar upp till klostret på bergsplatån. Jag var mest tyst. Dorin pratadade. Först lite och sen mer och mer. Om sin tid i Israel, om grönsaksmarknader, film och jobb och familj. Han skulle lära sig baka pitabröd, för det är så gott. Det var som att bergsluften, löven och två lyssnande öron vars ägare mest svarade: jaha och mm, hade öppnat en kran av tankar och minnen att dela. Dorin sa att han var 3 veckor i Georgien på semester, utan frun och barnen. Vad märkligt, tänkte jag.
 
Sista dagen i Tbilisi när jag skulle ta avsked, sa Dorin: "Jag har inte talat sanning.. Jag är inte på semester. Jag gör en speciell behandlig som bara finns här i Georgien och i Ryssland." Multiresistenta bakterier hade angripit hans njurar och inget antibiotika fungerar. Sista chansen var denna behandlingen där bakterierna attakeras med hjälp av virus. "Vad händer om man inte behandlar de där bakterierna" frågade jag. "Då dör jag" sa han och log sorgset. 
 
 
 
Lasha satt på fredagsmorgonen i ett soligt rum iklädd en mycket kort morgonrock och rullade två jointar. Hans rökhosta hördes i hela huset. Men det gjorde också tonerna och musiken från hans rum.
 
Han rymde hemifrån som 13-åring och hoppade av skolan när han var 14. Som 15-åring började han med tunga droger och hallucinogena. "Varför förstör du din egen kropp?" undrade jag en kväll. "Jag vet inte, jag vill inte röka. Jag märker ju att jag knappt kan gå i en trappa längre. Jag skall sluta.. snart.." "Hashet och drogerna då, vill du inte sluta med dem?" "Nej inte sluta.. men mer sällan. Gräs skulle räcka ett par gånger i månaden. Nu röker jag flera gram om dagen. Jag funkar inte utan.. Har ingen energi."
 
Farmorn kom ut på trappen, tog fram en cigarett och knäckte av filtret innan hon gav den till sin sonson. 
 
"Jag tror inte jag kommer bli gammal, säger Lasha. "Alla säger att jag kommer att dö ung"
 
 
 
 Georgien, 20-24 oktober

Mjukt lack

Onsdagen 15 november
 
Jag kan skratta min lyckliga stjärna. För jag har hamnat som lärling hos en ukrainsk tryckkonstnär. Idag började vi med etsningstekniken "Mjukt lack". Etsning är en slags tryckkonst där man använder sig av syra för att skapa ett motiv i tryckplåten.
 
Jag hittade läraren av en slump när jag ringde ett av många random nummer för att finna en potentiell grafikkurs i Kiev. - Jag vill lära mig hur man gör grafik! Sa jag bestämt i luren. Den lilla gubben i andra änden svarade glatt "Jag bor utanför stan, men jag ska fråga en vän till mig om hon kan ta dig som lärling. Hon är Kievs bästa tryckkonstnär." Idag var jag för andra gången hos Oksana Stratijtjuck och vi satte igång med etsningen, eller aforte, som hon kallar det.
 
Ateljen består av ett enda rum med ett stort fönster och liten kokvrå. Toalett finns i korridoren utanför. Den långa byggnaden är full av små ateljeer som byggdes för stadens konstnärer på sovjettiden. Den i norra Kiev på adressen Stalingrads Hjältars Prospekt 44. Ateljen är sparsamt inredd. På det öppna golvet står en stor tryckpress i järn. En vacker maskin med stort svart hjul. 
 
 

Oksana skar ut och jämnade till en tunn plåtbit av zink som jag fick putsa med aceton. Den lades sedan på plattan på en liten spis och ett tunnt lager fett vax kavlades ut med gummikavel. Det var svårt att få det jämnt. Medan det där vaxet stelnade drack vi tе på torkade fläderblommor timjan och ingefära. Sen lades ett papper med min skiss av marakujablommor ovanpå det stelnade vaxet och jag satt djupt försjunken i en timme föjde alla linjerna.  
 

Skrattusha

Min nya favoritrestaurang i Kiev: Katusha! När man kommer in möts man av doften av kohydrater. Stället är fullt av porslinsfiskar, bruna möbler, tantpynt och drar definitivt åt färgen orange. Två kaniner - Dändi och Matilda - vakar trappen i varsin bur. Här köpes rikliga rätter för 10-15 kronor. Handgjorda nykokta varerinik fyllda med körsbär, jordgubbe eller hallon, potatis kol, eller svampstuvning. Andra fyllda med söt kvarg, under ett täcke av ugnsbakad vaniljsås. En kanna med jordgubbslemonad. 20 nystekta pannkakor i en stapel. Ljusgröna zukiniplättar. Blomkol och brockoli i salt krämig gräddsås. Mjukstekt potatis i en gjutjärnspanna. Det är helt enkelt en liten himmel.
 
 

Där satt Natasha, Axel och jag i fredagskväll och bara skattade med magen är full av lemonad och körbärspannkakor
 

RSS 2.0