Žilina

Sommarminne, 2
 

I juli efter besöket hos Mima i Michalovce åkte jag med tåget till Žilina i norra Slovakien. Michal hade med sig två små cyklar och hämtade mig på stationen mitt i natten. Så cyklade vi genom hela stan och kom till hans gammelfasters lägenhet där jag skulle sova i gammelfasterns säng. Lägenheten var full av spännande saker. Fastern var uppenbarligen mycket religiös och rojalistiskt lagd med många antika föremål, vackra tyska böcker från 1800-talet och pinaler från Österrike-ungerska kejsardömet. Det var som att komma in i en skattkammare. Hennes rum luktade tvål och gammal dam. Det var en mycket märklig känsla att lägga sig mellan de vita välstrukna lakanen. En gammal nallebjörn satt i en fåtölj och bibeln låg på sängbordets yttersta kant. Allt var perfekt iscensatt. 

 

Michal visade mig sin morfars kolonilott med vinbärsbuskar, äpplen och stora blåbär. Vi åt asgod pizza inne i den fina lilla staden och bråkade om nåt jag glömt. Antagligen abort. Vi fick också tillåtelse av fastern att titta bland hennes gamla fotografier. Dom hade hon sorterat så noggrant i vita kuvert och gömt längst in i en garderob i sovrummet. Vi tittade länge och väl. Människorna på de där bilderna från början av 1900-talet såg så fräscha ut. Fina hattar, målade läppar och tidstypiska fräcka dräkter. Så glada och levande. Nu finns de inte mer.

 
 

Under Kastanjen

Plötsligt fick jag veta att vaktmästaren i tyska församlingen i Kiev, Aleksander, var på besök i Stockholm men en kompis. Jag träffade honom och hans svenska och ukrainska vän på Sturekatten och sen promenerade vi i gamla stan. Det är skönt så fort man kommer bort från de mest trafikerade turiststråken. Aleksanders kompis var helt galen i klockor och tekniska prylar och hans entusiasm smittade till glädje. Jag och svensken Johan fick öva ryskan, och det var jätteskönt att få switcha och plötsligt babbla på språket jag knappt hört sen i juni. Måste promenera mer i gamla stan, det är verkligen fint där.
 
 

Skönt i Leksand

 

OMFG vad det är vackert på hösten. Det gäller att vara en liten bit norr ut (hösten i Skåne är inte lika fin.. sorry) och att komma ut ur den värsta betongdjungeln. Det räcker att köra ut från Midsommarkransen ner mot Huddinge för att bli helt bombad av brandgula träd. Man fattar inte att det är på riktigt. 

 

ÄNNU finare var det idag i Leksand. Jag och Linnea tog bilen från Örebro till Dalarna tidigt i morse. Det tog sin lilla tid. Vi stannade vid en interssant gammal järnmina på vägen. I Leksand började vi med att handla på PMU's loppis. Jag hittade en blomsterbok till mig och några LP-skivor till Pelle. Säckpipor, marschmusik och Hugo Alfvén. Sen gick vi bort till kyrkan på udden och hembygdsgården. Låg på marken och fotade löv löv löv. Björk är mitt favvoträd, man glömmer ju på våren att de blir helt gula om hösten! Linnea gillar rönn och pil. Hon var så fin med sin röda kappa bland gula löv, svartvita björkstammar och rödvita stugor. I lööööööv it. På vägen hem stannade vi vid nån liten sjö och kissade med öppen dörr på allmänt dass. Det var också kul. När vi kom tillbaka visade Linnea mig ett av hennes svampställen i en skog utanför Örebro. Vi plockade i skymningen tills det blivit alldeles mörkt. Kånkade hem varsin påse med 2 kg kantareller var. !!!!!!!!! Fet dag

 

 
 

Bok 8 till 20

Hej halloj i stugan. 20 böcker skulle det ju bli det här året. De första 7 böckerna går att överskåda i inlägget "Årets första sju böcker" skrivet i maj. Länk: http://huginnfljuga.blogg.se/2018/may/arets-forsta-sju-bocker.html
 
I princip alla de böckerna lyssnades på i Moskva på väg till eller från metron eller till den lilla mataffären där det köptes mangoyogurt. Hörlurarna var på konstant!
 
Vad hände sen då? Hur ser lyssnings- och läsläget ut 5 månader senare? 
 
Sommaren i Malmö kändes som en lästorka. Men nu när jag tittar i anteckningsboken ser jag att det faktiskt lästs 20 böcker totalt. Här kommer översikten!
 
 
Det var kul att läsa Strindbergs Dockhem direkt efter Ibsens. Strindbergs bok handlar nämligen om en kvinna som läser Ibsens Dockhem och följderna av detta för hennes sjömansmake.
 
 
 
8. Sucka mitt hjärta men brist dock ej av Mark Levengood 4/5*
9. Att föda ett barn av Kristina Sandberg 5/5*
10. Sorga för de sina av Kristina Sandberg 3,5/5*
11. Axels tid av Lars Lerin 5/5*
12. Lars Hård av Jan Fridegård 3,5/5*
13. Ella gör sig fri av Karin Boye 2/5*
14. Ett dockhem av Henrik Ibsen 4/5*
15. Ett dockhem av August Strindberg 4/5*
16. Avig Maria av Mia Skäringer 2/5*
17. Monster av Joakim Lundell 4/5*
18. Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank av Natan Englander 3,5/5*
19. Jag mötte Jesus av Charlotte Rorth 2/5*
20. Nuckan av Malin Lindroth 3/5*
 
Bok 8-12 lyssnades i maj, fortfarande i Ryssland. Bok 13-19 lyssnades under sommaren i Malmö. 18-19 under de 11 timmar då jag fixade Anders rastaflätor. Den sista boken lästes med ögonen i slutet av augusti precis innan jag sa upp appen. 
 
I efterhand tycker jag att betygen på vissa av böckerna är för höga. HUR kunde den få en femma?? tänker jag. Men betygen sattes direkt efter att boken lästs ut. Det är alltså den färska läsupplevelsen som bedömts. Känslan boken gett i kroppen samt slutklämmen har ofta höjt betyget. Så tänker inte ändra nåt betyg nu. 
 
Vad händer nu? Efter några dagar av lätt ångest och rastlöshet laddade jag igår ner bokappen igen och betalde för GULDversionen. Wow. Så nu blir det några ljudböcker till. Dessutom måste jag komma upp i 24 böcker om jag skall klara av vadet med Michal. Får se hur många böcker det bli innan årets slut. Är du med? Klara, färdiga, GÅ!

RSS 2.0