Pelargonfeber

Jag har fått pelargonfeber. På bara några dagar har det utvecklats till ett hett begär. På facebook finns otaliga pelargongrupper som jag djupdykt i. Ju mer jag läser, desto fler vackra kulturavsväxter vill jag ha. Det funkar som så att man budar på sticklingar på olika nätforum. Men jag har även skickat direktmeddelanden till främmande pelargonägare hehe..
 
Hemma har jag redan flera stycken dr Westerlund: En stor planta (modern som jag fick som stickling av Sofia 2018), två mindre samt flera sticklingar som mor hjälpte mig att sätta. Sen har jag även två sticklingar av Mårbacka (troligtvis ljusrosa) som jag fick av mor. 
 
Hittills har jag köpt (men väntar på leverans) av sticklingarna:

Stilleryd: En laxrosa skönhet med potential att bli kraftig och högväxt. Blomman kom till gården Stilleryd vid 1900-talets början. Den är en del av Uppsala Botaniskas samling.


Blue Wonder: Rosa halvdubbla blommor som drar åt lavendelblått och börjar blomma tidigt. Förädlad i Tyskland

 

Hillevi: En gammal finsk pellargon med dubbla kritvita blommor som skiftar i grönt innan de slagit ut fullt. Växer kraftigt, blir hög och blomrik.

 

Wilhelm Languth: En klarröd pelargon med brokiga blad i grönt och vitt

 

AnnaBritta: En storvuxen gammal pelargon med röda blommor. Ingår i Veronica Wägners pelargonsamling.

 

 

Jag väntar på rotning av sticklingar från en: 

Alice från Mästerby (Mårbacka Alice från Gotland): Halvdubbla rent vita blommor. Tillvaratagen 2009 hos 90-åriga Alice Johansson på Gotland och spridd inom Svenska Pelargonsällskapet

 

Tresor: Halvdubbla aprikosa blommor med ljusa ränder. Förädlad i Frankrike 1895. Starkväxande.

 

 

Jag letar fortfarande efter: 

Karna den vita tösen: Halvfyllda vita blommor som skiftar i grönt. Mörkgröna blad. Kommer från en familj i södra Skåne där dotter efter dotter bevarat blomman sedan 1800-talets slut. 

 

-------

 

Har i jakten på dessa växter kommit fram till att jag inte älskar alla pelargoner.

 

Jag är inte så mycket för dvärgpelargoner, stjärnpelargoner, tulpanpelargoner och sånna med blommor i rosa, cerise och lila. Så kallade rosenknoppspelargoner är vackra, men nästan lite för vackra. Gula pelargoner; så kallade zonartic är häftiga och exklusiva. Men jag är inte där.

 

Nej mina favoriter är storväxta zonalpelargoner i färgen kritvitt, klarrött eller laxrosa/aprikos. Helst kulturarvspelargoner med en historia bakom. Det är så fint att dessa växter bevarats av ofta en enda tant i 50-60 år och sedan fångats upp av svenska pelargonsällskapet.

 

Suget efter pelagonerna handlar inte bara om den färdiga vackra blomman. Det är också vägen dit som är rolig. Leta, buda, vänta och sedan få en liten kvist av någon annan på posten som varsamt skall planteras och vårdas tills den blivit en stor vacker växt på sikt. Ser fram emot att få veta om någon av dessa stackars blommor lever om 2-3 år. Jag är inte direkt känd för gröna fingrar..

 

Vi får se hur det går. Än så länge är det bara i planeringsstadiet men de första sticklingarna borde komma redan nu i veckan!

 

När jag flyttade hemifrån 2010 till min första studentkorridor på Waldenströmska hade jag 3 krukväxter varav 2 var pelargoner som jag snott med mig hemifrån. Jag minns bara den vita. Så vacker mot Luthagsesplanaden. Jag undrar nu förstås vilken sort det kan ha varit. Tyvärr blev alla mina växter övervattnade när jag lämnade dem i korridorsköket sommaren 2011 och de stendog under hösten. Här nedan har jag letat fram bilder på mitt fina fönster hösten 2010 och våren 2011. Tänk, 10 år sedan. Puh!

 

 

Bjuder först på Elin knappt 18 år gammal. 

Detta är inte en pelargon men minns att den var fin och att den sörjdes efter sin död.
Även dess kruka var fin (den randiga) var har den hamnat??
Vilka vackra röda pistiller
 
Det skall bli ett nöje att göra dem bekantskap igen!
 
PS: Jag hittade vem som stod i fönstret!
 
 



Min lilla Bonsai

 
 
Igår fick jag beröm för min dr Westerlund som utvecklats till att likna ett hängande pilträd!
Jag fick en rotad stickling av av vän på min födelsedag för två år sedan. Eftersom jag inte visste vad jag höll på med fick den första halvåret växa obehindrat på höjden till en lång ranka som jag knöt fast i persiennsnöret. I vintras tog jag 7 sticklingar av den på sånna ställen att den såg helt slaktad ut i flera månader. Nu under sommaren har den skjutit ut nya grenar.

Måltid

 
I förrgår åt vi mat tillsammans hela familjen kring matbordet för allra första gångern. Astor satt i sin nya stol från ikea. Han fick en sked potatismos och lite morotspure på burk. Som han älskar att kladda, slicka på bordet och känna de nya smakerna och konsistenserna. Samlade kring ett matbord känner man sig allra mest som en familj. 
 
 

RSS 2.0