Les Toisons Bretonnes

 
 
Det är bra i Bretagne. Jag har haft tur med gården som jag hamnat på genom wwoof france. Snälla människor, snälla katter och en snäll men lite för ängslig hund som heter Nushki. Dagen börjar med 4 timmars arbete i trädgården. I trädgården rensas ogräs och lyssnas på ljudbok i hörlurar med ansiktet insmörjt i 50 solskyddsfaktor. Till  lunch äts sallad med tomat, gurka, oliver och nyplockade gröna blad. Eftermiddagen är fri för läsning, vävning eftertanke. Det tar mycket tid att komma igång med vävningen. Först skall garnet mätas upp 280x3 m och knytas ihop med små garnstumpar. Sedan skall det sträckas ut och omsorgsfullt rullas upp på vävstolens stora hjul. Sen börjar det riktigt jobbiga. Varje enskild tråd skall med en metalsticka med en liten klyka dras igenom ett enskilt öga i riktig ordning. När jag nästan var klar med hälften av ögonen tog jag äntligen tag i den smygande misstankte som jag haft de senaste 40 ögonen, att något inte riktigt stämde. Så jag gick tillbaka till de första ögonen och upptäckte direkt ett fel och sen ett till och ett till. Så det var bara att lösa upp alla trådar och börja om. På kvällen äter vi mat tillsammans. Som wwoffare får man mat och boende i utbyte mot sitt arbete. Jag sover i ett rum med sluttande trätak och en stor keltisk harpa som står inslagen bredvid sängen. De två första kvällarna var jag så slut att jag somnade med kläderna på utan att borsta tänderna och fick smyga upp och göra mig i ordning när jag vaknade upp fram mot småtimmarna. Lucienne lagar kvällsmaten, Bev diskar kastrullerna. Linsgrytor och ris med räkor och bönor från trädgården. Efter maten bjuds på efterrätt. Stora skålar med nyplockade bär från trädgården. Det är skönt att inte vara uppkopplad till internet. Att arbeta med kroppen och sen med huvudet och händerna, sitta i koncetration och jaga den dumma lilla hunden. Man håller sig sysselsatt ända till kl tio då man stupar i säng med träningsvärk i hela kroppen och smultron i hela magen. 

I helgen har jag varit hos mina vänner i Rennes, men ikväll är jag tillbaka på gården och sätta i de sista ögonen.


Min vän

Det här Mohammed. Han har en dröm. Att få en fast punkt: ett land att bo i. De senaste 7 åren har han vetat att han när som helst kan flyga iväg. För ett år sen skedde det till slut och efter några månader som flyktingar i Sverige blev familjen utvisade till Frankrike där de nu söker asyl. Det var på deportationsboendet utanför Uppsala jag träffade honom och hans mamma och syster i en gympasal. Hans mamma sprang in och sparkade på bollen framför näsan på killarna. Sen grät hon och en annan mamma från Makedonien över att allt var så orättvist.
 
Väntan på asylbeskedet hade inte varit så svår om jag hade vetat att vår asylansökan skulle komma att bli godtjänd. Då hade det varit en lätt väntan. Det är ovissheten som gör väntan svår. Vad händer om den inte blir godkänd? Vad skall vi göra då? Vilket land skall vi söka oss till? Det är den tanken som gör väntan svår, sa Mohammed. Jag vill bara ha en grundläggande stabilitet. Det spelar ingen roll vilket land. Bara jag får stabilitet. 
 
Ja visst är det orättvist. En del människor har pass, rörelsefrihet och den grundläggande trygghet som kommer med att ha ett hem. Dessa ting tas så för givet att man till och med helt kan välja att inte vilja slå rot någonstans. Trots att man kan. Och man väljer att bara fladdra omkring.
 
 
Detta är en av de finaste familjer jag har träffat.  

Vägen till Bretagne

 
Vägen till Bretagne var lång. 13 och en halv timma tog det från ytterdörr till tågstationen i Rennes där jag blev hämtad. På vägen hann jag lyssna på hela Det är något som inte stämmer och halva Dyngkåt och hur helig som helst. 
Det var något jag tänkte på där i busssätet bakom regndroppsfönstret. Men det har jag glömt nu. Det susade föbi några kor. Det stämde som far hade sagt, att Bretagne är som Bjärehalvön. Grönt och böljande med åsar och höga vindpinade träd. Som Bjärehalvön fast 4 timmar långt. Mil efter mil av Bjäre. Men träden var högre. Det är de nere i Europa. Mycket högre och kraftigare. Det är nog klimatet. 
 

RSS 2.0